Zupa szpinakowa z kozim serem lub fetą

Zupa szpinakowa z kozim serem

Kiedy za oknem szaro i buro, aż prosi się o to, by nieco urozmaicić codzienne menu. Prostym i sprawdzonym sposobem na kulinarną monotonię jest przygotowanie zupy ze szpinaku. Wyróżnia ją nie tylko piękny zielony kolor, ale również to, że jest sycąca i zdrowa. Szpinak zawiera dużo kwasu foliowego, witaminy C oraz beta-karotenu. W połączeniu z pysznym kozim serem zupa szpinakowa z fetą stanowi idealne danie na zimowy obiad.

Zupa szpinakowa z fetą – przepis

Składniki na ok. 5-6 porcji:

  • opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 3/4 koziego twarogu (ewentualnie fety z sera koziego),
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • garść gałki muszkatołowej,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz,
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego.

Przygotowanie:

  1. Podgrzej bulion i dodaj do niego szpinak. Ser pokrój w drobną kostkę (co jakiś czas zamocz nóż w wodzie, wtedy ser nie będzie się do niego kleić).
  2. Kiedy szpinak już się rozmrozi połącz go z serem lub fetą. Dodaj obrany i posiekany czosnek.
  3. Dopraw gałką muszkatołową, niewielką ilością soli oraz pieprzu. Pomieszaj.
  4. Zmiksuj, na przykład przy użyciu blendera.
  5. Przelej na półmiski i podawaj.

Wskazówki:

Zupę szpinakową możesz podać z groszkiem ptysiowym (w naszym przypadku orkiszowy groszek ptysiowy), domowymi grzankami lub jajkiem gotowanym.

W sezonie użyj świeżych liści szpinaku.

Feta zawiera dość wysoką zawartość tłuszczów (także tych nasyconych), pamiętaj więc, by jeść ją z umiarem.

 

 

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Categories: Przepisy i produkty kulinarne