Zupa z młodej kapusty z mleczkiem kokosowym

Zupa z młodej kapusty z mleczkiem kokosowym

Wiosenne warzywa to największe dobrodziejstwo polskiej kuchni. Można z nich przygotować mnóstwo pysznych i zdrowych potraw. Dzisiaj pora na zupę, na którą dawno nie było pomysłu na naszym blogu. Zupa z młodej kapusty z dodatkiem mleczka kokosowego to moja propozycja na wiosenny obiad. Warto ją jeść, ponieważ młoda kapusta jest bogata w wartości odżywcze.

Przepis – Zupa z młodej kapusty z mleczkiem kokosowym

Składniki:

  • 1 litr bulionu,
  • 0,5 litra wody,
  • mała główka młodej kapusty,
  • 3 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 pęczek koperku,
  • 2 łyżki masła ghee,
  • szklanka mleczka kokosowego,
  • szczypta kurkumy,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Umyj i posiekaj kapustę. Krótko podsmaż ją na maśle ghee.
  2. Zagotuj bulion, dodaj do niego obraną i pokrojoną marchewkę oraz ziemniaki.
  3. Do bulionu dodaj wodę i kapustę. Gotuj, aż marchewka i ziemniaki staną się miękkie.
  4. Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i kurkumą. Dodaj posiekany koperek.
  5. W kubku wymieszaj ze sobą kilka łyżek zupy i mleczko kokosowe, dodaj do zupy.
  6. Podawaj i jedz na zdrowie!

Dlaczego warto jeść młodą kapustę?

  • ma mało kalorii, więc jest odpowiednia dla osób na diecie niskokalorycznej,
  • jest bogata w witaminę C,
  • ma dużo błonnika, który jest sprzymierzeńcem zdrowych jelit,
  • zawiera potas, krzem i magnez,
  • jest źródłem żelaza, warto więc jeść ją przy anemii.
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote