Jak zrobić sok z pokrzywy i cytryny

Jak zrobić sok z pokrzywy — potrawy oczyszczające i odkwaszające organizm #4

Pamiętam z dzieciństwa, że moja babcia każdego roku w maju zbierała pokrzywę. Przygotowywała na jej bazie płukanki do włosów i suszyła liście na herbatę. Przyglądałam się jej. Obserwowałam jak zrobić sok z pokrzywy, jak ją parzyć i płukać przy jej pomocy włosy. Babcia powtarzała, że roślina ta jest najlepszym lekarstwem na większość dolegliwości, a przede wszystkim pomaga oczyścić organizm ze wszystkich zanieczyszczeń oraz przywrócić jego równowagę po kuracji lekami i antybiotykami, gdyż jest świetnie przyswajalna przez organizm. Mądrości babci potwierdzają słowa Hipokratesa, który twierdził, że pokrzywa to lecznicza królowa wszystkich ziół.

Pokrzywa zawiera dużą ilość krzemu, żelaza, miedzi, potasu, wapnia, manganu oraz witamin: K, B, C, A. Oprócz tego jest źródłem kwasów organicznych, chlorofilu i białka.

Wskazania do spożywania pokrzywy:Liście pokrzywy w maju

• dla wzmocnienia i uodpornienia organizmu,
• dla oczyszczenia organizmu z toksyn,
• na oczyszczenie nerek i wątroby,
• na anemię,
• dla chorych na reumatyzm,
• dla chorych na stany zapalne jelita grubego,
• dla ochrony przed nowotworami,
• na wzmocnienie po chemioterapii,
• dla zachowania młodości,
• na wypadanie włosów,
• na przywrócenie apetytu.

Jak zrobić sok z pokrzywy?

Składniki:

  • 5 gałązek pokrzywy,
  • 3 jabłka,
  • pół cytryny.

Przygotowanie:
1. Składniki dobrze umyj i osusz.
2. Składniki wrzuć pojedynczo do wyciskarki lub zblenduj.
3. Gotowy sok przelej do szklanki.

Wskazówki:
1. Pamiętaj, aby zbierać pokrzywę tylko z czystych łąk, z dala od drogi.
2. Sok pij maksymalnie miesiąc, gdyż pokrzywa może przyczynić się do wypłukiwania witaminy B.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes