Jak zrobić sok z jarmużu i jabłek

Jak zrobić sok z jarmużu – potrawy oczyszczające i odkwaszające organizm #5

Jak zrobić sok z jarmużu? Dodaj do niego jabłko, ogórek, awokado i wrzuć je do wyciskarki. Wcześniej jednak przeczytaj, dlaczego warto taki sok pić. Oczyszczanie i odkwaszanie organizmu to tylko niektóre z jego właściwości.
Jarmuż to warzywo o wysokiej wartości odżywczej, dlatego też powinien stanowić niezbędny element w naszej diecie. Zielone listki jarmużu są bogate w witaminy C, K oraz A. Zawierają również dużą dawkę przeciwutleniaczy, beta-karoten, luteinę, zeaksantynę, sulforafan i flawonole.

Właściwości jarmużu:

  1. Oczyszcza organizm z toksyn.
  2. Odkwasza organizm.
  3. Ze względu na dużą zawartość białka pomaga zapobiegać i leczyć osteoporozę.
  4. Zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych.
  5. Pomaga unormować poziom cukru we krwi.
  6. Pomaga przezwyciężyć anemię.
  7. Obniża poziom cholesterolu.
  8. Podnosi odporność organizmu.

Jak zrobić sok z jarmużu?

Składniki dla jednej osoby:

  • pęczek jarmużu,
  • pęczek pietruszki,
  • 2 jabłka,
  • 1 świeży ogórek,
  • pół awokado.

Przygotowanie:

  1. Umyj jabłka, jarmuż, pietruszkę, ogórka i awokado.
  2. Obierz awokado ze skórki i usuń pestkę.
  3. Wszystkie składniki przełóż do wyciskarski i zmiksuj.
  4. Podawaj w szklankach lub słoiczkach.

Wskazówki:

  • Pamiętaj, aby pić soki po posiłku zawierającym oliwę, dzięki temu wchłanianie witamin będzie wyższe.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Categories: Naturalne sposoby, Przepisy i produkty kulinarne