Zdrowe ciasto leśny mech wersja fit

Zdrowe ciasto leśny mech – wersja fit

Z czym będzie to ciasto? – zapytał mój ukochany miłośnik glutenu. Ze szpinakiem – odpowiedziałam, a on spojrzał na mnie z politowaniem. To nie dla mnie – stwierdził. Zobaczymy – pomyślałam i zabrałam się za pieczenie. Uświęcał mi cel: zdrowe ciasto leśny mech, ciasto ze szpinakiem w wersji fit, bez glutenu i nabiału. Idealne na powitanie wiosny. Dobre dla tych, którzy twierdzą, że ciasta z warzywami są nie dla nich.

To właśnie osoby, które mówią, że nie ma zdrowych słodyczy oraz że łakocie na bazie warzyw są niesmaczne zjadają tego typu ciasta najchętniej. Wystarczy raz przekonać ich do degustacji. Potem już nie degustują, ale pałaszują aż uszy im się trzęsą. Tak też było z moim osobistym fanem glutenu. Okazało się, że ciasto mimo braku pszenicy i nabiału, było dla niego 🙂

Przepis na zdrowe ciasto leśny mech

Składniki na biszkopt:

  • 2 szklanki mąki kokosowej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 450 gram mrożonego szpinaku,
  • 1/2 szklanki ksylitolu,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka ryżowego lub innego mleka roślinnego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka aromatu waniliowego

Składniki na krem:

  • 2 puszki mleczka kokosowego 400 ml,
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • 1 bezglutenowa galaretka bez cukru (najlepiej żółta lub zielona).

Dodatkowo do dekoracji:

  • mrożone wiśnie, czereśnie, truskawki (w sezonie świeże) lub pestki granatu.

Ciasto leśny mech bez glutenu i nabiału

Przygotowanie biszkoptu:

  1. W dużej misce połącz suche składniki. Następnie dodaj mokre i wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do wysmarowanej olejem brytfanny lub tortownicy.
  2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ciasto piecz przez ok. 40 minut. Przed wyjęciem biszkoptu, sprawdź czy jest upieczony przy pomocy drewnianego patyczka.
  3. Upieczony biszkopt odstaw do ostygnięcia. Po wystudzeniu odetnij wierzch ciasta (na wysokości 2/3 biszkoptu). Obciętą część ciasta pokrusz i przełóż na talerzyk. Odstaw na bok.

Przygotowanie kremu:

  1. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku. Wymieszaj i wystudź. Włóż ją do lodówki, aby zaczęła tężeć.
  2. Mocno schłodzone mleczka kokosowe (ich stałą część) przełóż do wysokiego pojemnika. Dodaj ksylitol i ubij na gęstą masę.
  3. Tężejącą galaretkę dodaj do mleczka kokosowego i zmiksuj. Jeśli galaretka zbyt mocno stężała, podziel ją na kawałki i delikatnie połącz z kremem przy pomocy łyżki.

Wykończenie:

  1. Masę przełóż na biszkopt i równomiernie go rozprowadź.
  2. Na masę nałóż pokruszoną część biszkoptu.
  3. Wierzch ciasta udekoruj owocami, np. rozmrożonymi wcześniej czereśniami.
  4. Podawaj tym, co na diecie bezglutenowej/ bez nabiału, i tym, co mówią, że ciasto musi być z pszenicą i śmietaną 🙂
5.00 avg. rating (99% score) - 6 votes

Categories: Przepisy i produkty kulinarne