Zupa z botwinki

Zdrowa zupa z botwinki

Sezon na botwinę zaczyna się w kwietniu. Najpopularniejszą formą wykorzystania tego warzywa jest przygotowanie zupy. Różowa, lekko słodka, pełna warzyw — jest idealna na wiosenny obiad. Ponadto bardzo zdrowa, zawiera bowiem magnez, wapń, sód oraz witaminę B1 i C. Szczególnie warto ją jeść cierpiąc na anemię, ponieważ buraki poprawiają jakość czerwonych krwinek. Botwina polecana jest również osobom będącym na diecie, gdyż jest niskokaloryczna i przyspiesza przemianę materii. Zdrowa zupa z botwinki — sprawdź, jak ją ugotować.

Zdrowa zupa z botwinki — jak ją przygotować?

Składniki (na 4 osoby):

  • 3 pęczki botwinki,
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • 2 średnie marchewki,
  • 2 małe pietruszki,
  • garść suszonych buraków,
  • majeranek,
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego,
  • ekologiczna przyprawa do zup,
  • pół łyżeczki sosu sojowego,
  • garść świeżej lub mrożonej natki pietruszki,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • pieprz,
  • sól himalajska.

Przygotowanie:

  1. Podgrzej bulion, dodaj do niego liść laurowy i ziele angielskie. Marchewki i pietruszki obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę, dodaj do bulionu.
  2. Do bulionu wrzuć garść suszonych buraków. Gotuj około 10 minut.
  3. Botwinkę umyj, osusz, obetnij końce, liście dość drobno pokrój, buraczki pokrój w cienkie plasterki. Gotuj przez około kwadrans.
  4. Dopraw zupę przyprawą do zup, pieprzem, solą himalajską, majerankiem. Dodaj do niej odrobinę sosu sojowego.
  5. Kilka łyżek zupy przelej do kubka, wlej do niego parę łyżek jogurtu naturalnego (u mnie 2 duże łyżki) i dokładnie wymieszaj. Dodaj do botwinki.
  6. Posyp natką pietruszki. Podawaj.

Wskazówki:

  • Botwinkę podawaj z gotowanymi kawałkami ziemniaków.
  • Zupę możesz serwować także z ugotowanymi na twardo jajkami.
  • Z botwinki przygotujesz także sałatkę, surówkę lub zdrowy koktajl.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes