Sok z czereśni na zimę

Zapasy na zimę – sok z czereśni bez cukru

Sezon czereśniowy trwa. Z tych czerwonych owoców można przygotować tyle dobroci. Dodaję je do koktajli, owsianki, a ostatnio zrobiłam sok z czereśni. To moje pierwsze tegoroczne zapasy na przyszłą zimę. Choć obiecywałam sobie, że tego lata robienie przetworów na zimę ograniczę do minimum, bo w szafce wciąż tkwią dżemy z poprzedniego sezonu, uległam czereśniom. Wypełniony po brzegi kosz z owocami otrzymany od sąsiadki po prostu trzeba było należycie spożytkować. Tylko co w sytuacji, kiedy z diety wykluczyło się cukier? Trzeba zrobić przetwory bez niego. Uwierzcie mi, da się!

Sok z czereśni bez cukru

Składniki:

  • czereśnie,
  • ksylitol (na mały słoik/butelkę 2-3 łyżki, na duży słoik/butelkę 3-4 łyżki).

Przygotowanie:

  1. Przygotuj słoiki lub szklane butelki. Powinny być umyte i suche, najlepiej jeśli wszystkie słoiki będą tej samej wielkości. Zamiast nich możesz użyć szklanych butelek.
  2. Umyj, odcedź z wody i wydryluj czereśnie.
  3. Czereśnie wkładaj do słoików. Powinny wypełniać niemal cały słoik lub butelkę. Szyjkę naczynia pozostaw pustą. Owoce lekko dociśnij widelcem. Dzięki temu już wtedy puszczą trochę soku. Do czereśni możesz dodać odrobinę pokrojonego drobno cynamonu lub wanilii.
  4. Do każdego ze słoików wsyp odpowiednią ilość ksylitolu. Mocno zakręć słoiki.
  5. Przygotuj duży garnek. Na jego dnie wyłóż ściereczkę. Ułóż słoiki obok siebie. Zalej je wodą do 3/4 wysokości garnka. Gotuj pół godziny.
  6. Wyjmij z garnka przy użyciu rękawicy kuchennej, odwróć do góry dnem i ostudź.

Wskazówki:

  • zamiast czereśni możesz użyć innych owoców sezonowych, które puszczą sok: truskawek, malin, wiśni, borówek.
  • zimą oprócz soku możesz spożytkować również owoce – czereśnie z soku można wykorzystać jako dodatek do owsianki, koktajlu, deserów.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *