Zakwas na żurek bezglutenowy

Zakwas na żurek bezglutenowy

Na Wigilię musi być barszcz, a na Wielkanoc żurek. Taka już pyszna polska tradycja. Niestety wiele osób ze względu na nietolerancje czy alergie pokarmowe nie je wiosennej świątecznej zupy, ponieważ przygotowywana jest ona na bazie mąki żytniej zawierającej gluten. Jeśli i Ty do nich należysz, skorzystaj z przepisu na zakwas na żurek bezglutenowy! Przygotowałam go na bazie niezastąpionej mąki gryczanej. Moim zdaniem może spokojnie konkurować z klasycznym zakwasem. A żurek wyszedł pyszny. Za kilka dni stawiam kolejny zakwas na żurek bezglutenowy, tym razem już ten świąteczny.

Przepis na zakwas na żurek bezglutenowy

Składniki:

  • 10 łyżek mąki gryczanej,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 8 liści laurowych,
  • 7-10 ziaren czarnego pieprzu,
  • 4 łyżki wody z ogórków kiszonych,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 1400 ml letniej wody.

Zakwas na żurek gryczany

Przygotowanie:

  1. Czosnek obierz i pokrój na ćwiartki.
  2. Przygotuj resztę przypraw.
  3. W dużym słoiku zmieszaj ze sobą wodę i mąkę.
  4. Dodaj przyprawy, czosnek i wodę z ogórków kiszonych.
  5. Zamknij słoik i odstaw na minimum 5 dni.
  6. Codziennie mieszaj zakwas przy pomocy drewnianej łyżki.
  7. Na bazie zakwasu przygotuj bezglutenowy żurek 😉

Wskazówki:

  1. Mąkę gryczaną przygotujesz mieląc ziarna kaszy gryczanej – możesz użyć kaszy palonej lub niepalonej, palona ma bardziej intensywny smak.
  2. Zamiast wody z ogórków kiszonych możesz użyć soku z kiszonej kapusty.
  3. Pachnący słodko i kwaśno zakwas to znak, że jest już on gotowy.

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Zakwas na żurek bezglutenowy
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas przygotowania razem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *