Wiosenna zupa z roszponki

Wiosenna zupa z roszponki

Z czym kojarzy Ci się wiosna? Mnie z radością, nadzieją i zielenią. Po ponurej zimie przychodzi czas na cieplejsze i bardziej słoneczne dni, świeże owoce i warzywa. Zanim na bazarze pojawią się nowalijki, sięgam po produkty, który dostępne są już na przednówku – na przykład po roszponkę. Można zrobić z niej pyszną sałatkę lub surówkę, dodać ją do kanapek, tostów, zapiekanek. Do tej pory jadłam ją właśnie w takich formach. Jednak pewnej marcowej niedzieli w mojej głowie narodził się nowy pomysł na jej wykorzystanie. W lodówce było tylko kilka marchewek, pietruszka i sałata. Co można przygotować z takich składników? Kremową zupę! Zapraszam na nowy wpis – wiosenna zupa z roszponki.

Wiosenna zupa z roszponki – jak ją zrobić?

Przygotowanie zupy rozpoczynamy od zrobienia warzywnego bulionu. Do jego przygotowania wystarczy dwie, trzy marchewki; pietruszka, cebula, czosnek oraz przyprawy.

Przepis na bulion warzywny

Składniki:

  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 1 duża pietruszka,
  • 1 średnia cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 4-5 ziaren czarnego pieprzu,
  • sól himalajska do smaku,
  • ziele angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • suszona natka pietruszki,
  • szczypta lubczyku.

Przygotowanie:

  1. Obierz warzywa. Wrzuć je do zimnej wody (około 1,5 l wody), gotuj na minimalnym ogniu.
  2. Dodaj obraną cebulę i czosnek. Do garnka wrzuć ziarna pieprzu, delikatnie pokruszone liście laurowe, ziele angielskie, pokruszoną natkę pietruszki. Dopraw lubczykiem i solą himalajską.
  3. Gotuj przez około godzinę na małym ogniu.
  4. Skosztuj, jeśli bulion nabrał wyrazistego smaku, znaczy to, że jest już gotowy.

Przygotowanie zupy

Składniki:

  • przygotowany wcześniej bulion warzywny,
  • 1 opakowanie roszponki,
  • 3 duże ziemniaki,
  • pieprz ziołowy,
  • sól himalajska do smaku,
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • zioła dalmatyńskie,
  • płatki migdałów do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Nie odcedzaj bulionu z jarzyn. Dodaj do niego ziemniaki. Gotuj je w bulionie do miękkości.
  2. Do zupy dodaj umytą roszponkę. Gotuj około 5 minut.
  3. Dopraw pieprzem, solą i ziołami dalmatyńskimi. Oczywiście możesz eksperymentować z przyprawami 🙂
  4. Zmiksuj zupę (razem z marchewkami, pietruszką i ziemniakami) na przykład przy pomocy blendera.
  5. Kilka łyżek zupy przelej do kubka i połącz z jogurtem naturalnym. Dokładnie pomieszaj.
  6. Przelej zupę na półmiski. Udekoruj płatkami migdałów. Podawaj.

Wskazówki:

  • Wiosenna zupa z roszponki dobrze smakuje nie tylko z migdałami, ale również z orkiszowym groszkiem ptysiowym, domowymi grzankami, gotowanym jajkiem lub chipsami z marchewki.
  • Warto przygotować podwójną porcję bulionu. Połowę możesz wykorzystać do zupy, a resztę zamrozić i wykorzystać później. Będzie to dobra baza do sosu, gulaszu lub rosołu.

Na blogu znajdziecie przepisy także na inne kremowe zupy:

Zupa krem z marchewki i imbiru

Szpinakowa z kozim serem

 

 

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes