Z czym kojarzy Ci się wiosna? Mnie z radością, nadzieją i zielenią. Po ponurej zimie przychodzi czas na cieplejsze i bardziej słoneczne dni, świeże owoce i warzywa. Zanim na bazarze pojawią się nowalijki, sięgam po produkty, który dostępne są już na przednówku – na przykład po roszponkę. Można zrobić z niej pyszną sałatkę lub surówkę, dodać ją do kanapek, tostów, zapiekanek. Do tej pory jadłam ją właśnie w takich formach. Jednak pewnej marcowej niedzieli w mojej głowie narodził się nowy pomysł na jej wykorzystanie. W lodówce było tylko kilka marchewek, pietruszka i sałata. Co można przygotować z takich składników? Kremową zupę! Zapraszam na nowy wpis – wiosenna zupa z roszponki.
Wiosenna zupa z roszponki – jak ją zrobić?
Przygotowanie zupy rozpoczynamy od zrobienia warzywnego bulionu. Do jego przygotowania wystarczy dwie, trzy marchewki; pietruszka, cebula, czosnek oraz przyprawy.
Przepis na bulion warzywny
Składniki:
2 średniej wielkości marchewki,
1 duża pietruszka,
1 średnia cebula,
2-3 ząbki czosnku,
4-5 ziaren czarnego pieprzu,
sól himalajska do smaku,
ziele angielskie,
2 liście laurowe,
suszona natka pietruszki,
szczypta lubczyku.
Przygotowanie:
Obierz warzywa. Wrzuć je do zimnej wody (około 1,5 l wody), gotuj na minimalnym ogniu.
Dodaj obraną cebulę i czosnek. Do garnka wrzuć ziarna pieprzu, delikatnie pokruszone liście laurowe, ziele angielskie, pokruszoną natkę pietruszki. Dopraw lubczykiem i solą himalajską.
Gotuj przez około godzinę na małym ogniu.
Skosztuj, jeśli bulion nabrał wyrazistego smaku, znaczy to, że jest już gotowy.
Przygotowanie zupy
Składniki:
przygotowany wcześniej bulion warzywny,
1 opakowanie roszponki,
3 duże ziemniaki,
pieprz ziołowy,
sól himalajska do smaku,
2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
zioła dalmatyńskie,
płatki migdałów do dekoracji.
Przygotowanie:
Nie odcedzaj bulionu z jarzyn. Dodaj do niego ziemniaki. Gotuj je w bulionie do miękkości.
Do zupy dodaj umytą roszponkę. Gotuj około 5 minut.
Dopraw pieprzem, solą i ziołami dalmatyńskimi. Oczywiście możesz eksperymentować z przyprawami 🙂
Zmiksuj zupę (razem z marchewkami, pietruszką i ziemniakami) na przykład przy pomocy blendera.
Kilka łyżek zupy przelej do kubka i połącz z jogurtem naturalnym. Dokładnie pomieszaj.
Przelej zupę na półmiski. Udekoruj płatkami migdałów. Podawaj.
Wskazówki:
Wiosenna zupa z roszponki dobrze smakuje nie tylko z migdałami, ale również z orkiszowym groszkiem ptysiowym, domowymi grzankami, gotowanym jajkiem lub chipsami z marchewki.
Warto przygotować podwójną porcję bulionu. Połowę możesz wykorzystać do zupy, a resztę zamrozić i wykorzystać później. Będzie to dobra baza do sosu, gulaszu lub rosołu.
Na blogu znajdziecie przepisy także na inne kremowe zupy:
Na naszym blogu znajdziesz przede wszystkim przepisy bez glutenu, dania wegańskie i potrawy wegetariańskie. W naszym menu nie brakuje jednak także dobrej ryby, tradycyjnego rosołu i ulubionej wątróbki. Nie wpisujemy się w kulinarne schematy, jemy zdrowo, ale zgodnie z naszą intuicją.
Naturalne kosmetyki
Najlepsze kosmetyki to te naturalne. Przygotowujemy je na bazie ulubionej lawendy, ale dodajemy do nich również olejki, które są największym kosmetycznym skarbem natury.
Na tej stronie używamy plików cookie Google, by móc świadczyć Ci usługi, personalizować reklamy i analizować ruch. Informacje o tym, jak korzystasz z tej strony, są udostępniane Google. Korzystając z niej, zgadzasz się na to.OKWięcej informacji
Dodaj komentarz