Wegański twarożek z migdałów

Wegański twarożek z migdałów

Przed przejściem na dietę bez nabiału bardzo często przygotowywałam twarożek na sobotnie lub niedzielne śniadanie. Uwielbiałam go! I wciąż tęsknię za jego smakiem. Szukałam więc alternatywy dla białego sera. Inspiracja pojawiła się, kiedy robiłam mleko z migdałów. Pulpę z orzechów dodawałam do koktajli i owsianki, jadłam ją na słodko. A kiedy po raz kolejny zatęskniłam za białym serem przygotowywanym na słono, wykorzystałam pulpę i tak powstał wegański twarożek z migdałów. Jest bardzo smaczny i mogę go jeść bez wyrzutów sumienia 🙂

Dlaczego warto jeść wegański twarożek z migdałów?

  • migdały mają najbardziej unikalny skład wśród orzechów – są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • migdały zawierają dużo białka (powinni więc po nie sięgać weganie, wegetarianie, osoby unikające laktozy i kazeiny),
  • wegański twarożek to bogate źródło witaminy E, B2 i magnezu,
  • twarożek z migdałów zawiera składniki zwalczające wolne rodniki,
  • migdałowy serek jest szybki w przygotowaniu,
  • możesz go jeść na słodko lub na słono 🙂

Przepis na wegański twarożek z migdałów

Składniki:

  • szklanka całych migdałów,
  • 8 łyżek mleka ryżowego (lub migdałowego, owsianego albo innego mleka roślinnego),
  • odrobina soku z cytryny,
  • sól himalajska (ilość wedle uznania),
  • pieprz (ilość wedle uznania),
  • 4 łyżki ulubionych ziół (najlepiej świeżych),
  • pół łyżeczki słodkiej papryki czerwonej,
  • cebula dymka do smaku,
  • 2 rzodkiewki (w sezonie),
  • w wersji na słodko łyżeczka ksylitolu.

Przygotowanie:

  1. Migdały zalej wodą. Odstaw na noc do namoczenia.
  2. Obierz orzechy.
  3. Obrane migdały, mleko roślinne, sok z cytryny zblenduj.
  4. Do twarożku dodaj przyprawy. Jeśli ma być w wersji na słodko, zamiast pieprzu, soli i reszty przypraw, dodaj ksylitol.
  5. W wersji słonej do twarożku dodaj posiekaną cebulę dymkę i drobno pokrojoną rzodkiewkę.
  6. Podawaj z pieczywem lub naleśnikami.
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Categories: Przepisy i produkty kulinarne