Ostatnio naszła mnie ochota na sernik na zimno. Choć nie jestem weganką, to unikam nabiału. Radują się z tego moje jelita, cera i cały organizm. Dlatego zamiast tradycyjnej wersji tego ciasta przygotowałam wegański sernik na zimno. Jest banalny w przygotowaniu i naprawdę pyszny! Zjadłam trzy kawałki za jednym zamachem i nie miałam żadnych wyrzutów sumienia 🙂 Roślinne jogurty kokosowe, które od jakiegoś czasu możecie dostać w Lidlu połączyłam ze spodem zrobionym m.in. z daktyli oraz domową galaretką z mrożonych owoców. Już nie mogę się doczekać, kiedy na grządkach, krzakach i straganach pojawią się świeże maliny, truskawki, borówki i jeżyny! Uwielbiam wszystkie! Tymczasem przepis na wegański sernik na zimno jest już teraz do Waszej dyspozycji. Życzę smacznego 😉
Przepis na wegański sernik na zimno
Składniki:
Spód ciasta –
200 gram wiórków kokosowych,
70 gram gorzkiej czekolady,
8 suszonych daktyli,
5 suszonych moreli,
2 łyżki syropu z agawy (w wersji niewegańskiej miodu).
Biała masa –
4 jogurty kokosowe po 160 gram,
3 łyżki nasion chia,
ew. 1 łyżka syropu z agawy (jeśli uznasz, że jest zbyt mało słodkie),
2 łyżki agar-agar (w wersji niewegańskiej 7 łyżek żelatyny).
Galaretka –
4 szklanki owoców leśnych (u mnie mieszanka malin, jeżyn, borówek),
2 łyżki agar-agar (w wersji niewegańskiej 7 łyżek żelatyny),
2 łyżki syropu z agawy (lub w wersji niewegańskiej miodu).
Przygotowanie:
Przygotuj spód wegańskiego sernika na zimno. Suszone owoce namocz około pół godziny wcześniej. Następnie odsącz je z wody, dodaj wiórki i słód. Czekoladę posiekaj. Wszystko razem zblenduj na jednolitą masę. Blaszkę potraktowaną tłuszczem np. olejem kokosowym wyłóż masą. Włóż do zamrażarki na czas przygotowania drugiej warstwy, około 15-20 minut ;).
Przygotuj warstwę jogurtową. W dużej misce połącz ze sobą jogurty roślinne i nasiona chia, ew. słód. Wymieszaj. Zagotuj około 50 ml wody. Rozpuść w niej agar lub żelatynę. Dodaj do warstwy jogurtowej. Jeszcze raz wymieszaj. Przelej na spód sernika. Przełóż go do lodówki.
Zrób galaretkę owocową: owoce wymieszaj ze słodzidłem. Zagotuj około 50 ml wody, rozpuść w niej agar lub żelatynę. Odstaw na chwilę do ostygnięcia. Połącz z owocami. Odstaw w misce do lodówki na około 10 minut. Wyjmij, kiedy galaretka zacznie tężeć (ale nie stężeje całkowicie). Wylej ją na warstwę jogurtową. Wstaw do lodówki na około 2 godziny.
Wskazówki:
zamiast jogurtów roślinnych możesz użyć mleczka kokosowego z puszki,
zamiast syropu z agawy możesz użyć np. syropu klonowego,
jeśli galaretka stężej zbyt szybko, tzn. nim zdążysz wyłożyć ją na drugą warstwę ciasta, dodaj do niej trochę wody, wymieszaj i wtedy przelej na warstwę jogurtową.
Na naszym blogu znajdziesz przede wszystkim przepisy bez glutenu, dania wegańskie i potrawy wegetariańskie. W naszym menu nie brakuje jednak także dobrej ryby, tradycyjnego rosołu i ulubionej wątróbki. Nie wpisujemy się w kulinarne schematy, jemy zdrowo, ale zgodnie z naszą intuicją.
Naturalne kosmetyki
Najlepsze kosmetyki to te naturalne. Przygotowujemy je na bazie ulubionej lawendy, ale dodajemy do nich również olejki, które są największym kosmetycznym skarbem natury.
Na tej stronie używamy plików cookie Google, by móc świadczyć Ci usługi, personalizować reklamy i analizować ruch. Informacje o tym, jak korzystasz z tej strony, są udostępniane Google. Korzystając z niej, zgadzasz się na to.OKWięcej informacji
wygląda (i na pewno też smakuje) idealnie 🙂