Sernik wegański na zimno

Wegański sernik na zimno

Ostatnio naszła mnie ochota na sernik na zimno. Choć nie jestem weganką, to unikam nabiału. Radują się z tego moje jelita, cera i cały organizm. Dlatego zamiast tradycyjnej wersji tego ciasta przygotowałam wegański sernik na zimno. Jest banalny w przygotowaniu i naprawdę pyszny! Zjadłam trzy kawałki za jednym zamachem i nie miałam żadnych wyrzutów sumienia 🙂 Roślinne jogurty kokosowe, które od jakiegoś czasu możecie dostać w Lidlu połączyłam ze spodem zrobionym m.in. z daktyli oraz domową galaretką z mrożonych owoców. Już nie mogę się doczekać, kiedy na grządkach, krzakach i straganach pojawią się świeże maliny, truskawki, borówki i jeżyny! Uwielbiam wszystkie! Tymczasem przepis na wegański sernik na zimno jest już teraz do Waszej dyspozycji. Życzę smacznego 😉

Przepis na wegański sernik na zimno

Wegański sernik na zimno

Składniki:

Spód ciasta –

  • 200 gram wiórków kokosowych,
  • 70 gram gorzkiej czekolady,
  • 8 suszonych daktyli,
  • 5 suszonych moreli,
  • 2 łyżki syropu z agawy (w wersji niewegańskiej miodu).

Biała masa –

  • 4 jogurty kokosowe po 160 gram,
  • 3 łyżki nasion chia,
  • ew. 1 łyżka syropu z agawy (jeśli uznasz, że jest zbyt mało słodkie),
  • 2 łyżki agar-agar (w wersji niewegańskiej 7 łyżek żelatyny).

Galaretka –

  • 4 szklanki owoców leśnych (u mnie mieszanka malin, jeżyn, borówek),
  • 2 łyżki agar-agar (w wersji niewegańskiej 7 łyżek żelatyny),
  • 2 łyżki syropu z agawy (lub w wersji niewegańskiej miodu).

Przygotowanie:

  1. Przygotuj spód wegańskiego sernika na zimno. Suszone owoce namocz około pół godziny wcześniej. Następnie odsącz je z wody, dodaj wiórki i słód. Czekoladę posiekaj. Wszystko razem zblenduj na jednolitą masę. Blaszkę potraktowaną tłuszczem np. olejem kokosowym wyłóż masą. Włóż do zamrażarki na czas przygotowania drugiej warstwy, około 15-20 minut ;).
  2. Przygotuj warstwę jogurtową. W dużej misce połącz ze sobą jogurty roślinne i nasiona chia, ew. słód. Wymieszaj. Zagotuj około 50 ml wody. Rozpuść w niej agar lub żelatynę. Dodaj do warstwy jogurtowej. Jeszcze raz wymieszaj. Przelej na spód sernika. Przełóż go do lodówki.
  3. Zrób galaretkę owocową: owoce wymieszaj ze słodzidłem. Zagotuj około 50 ml wody, rozpuść w niej agar lub żelatynę. Odstaw na chwilę do ostygnięcia. Połącz z owocami. Odstaw w misce do lodówki na około 10 minut. Wyjmij, kiedy galaretka zacznie tężeć (ale nie stężeje całkowicie). Wylej ją na warstwę jogurtową. Wstaw do lodówki na około 2 godziny. Wegańskie ciasto na zimno

Wskazówki:

  • zamiast jogurtów roślinnych możesz użyć mleczka kokosowego z puszki,
  • zamiast syropu z agawy możesz użyć np. syropu klonowego,
  • jeśli galaretka stężej zbyt szybko, tzn. nim zdążysz wyłożyć ją na drugą warstwę ciasta, dodaj do niej trochę wody, wymieszaj i wtedy przelej na warstwę jogurtową.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Wegański sernik na zimno
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas przygotowania razem
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

1 comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *