Natury FankiZdrowe przepisy i naturalne kosmetyki
  • Agnieszka
  • Ania
  • Regulamin
  • Kontakt
Wegański majonez ze słonecznika

Wegański majonez ze słonecznika

Październik 5, 2017 0 comments Article Zdrowe przepisy kulinarne Ania

Choć nie jestem weganką, staram się ograniczać w swojej diecie mięso. Często sięgam po produkty przygotowywane na bazie roślin i lubię eksperymentować z kuchnią wegańską. Najnowszym efektem moich kulinarnych doświadczeń jest wegański majonez ze słonecznika. Jestem nim zachwycona, nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobry! W smaku trudno odróżnić do od tradycyjnego majonezu, a dodatkowo jego przygotowanie jest banalne. Wegański majonez bez jajek to dobry dodatek do warzywnych frytek, burgerów, kanapek i sałatek. A Ty do czego go dodasz?

Wegański majonez ze słonecznika – przepis

Składniki:

Na 1 duży słoik

  • 1 szklanka obranych ziaren słonecznika,
  • 3/4 szklanki nierafinowanego oleju słonecznikowego lub oleju ryżowego,
  • 1,5 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
  • 3 łyżeczki ksylitolu,
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej lub soli kala namak (sól „jajeczna”)
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 5 łyżek gorącej wody,
  • szczypta pieprzu do smaku.
  • opcjonalnie szczypta kurkumy lub kozieradki,
  • wrzątek do zalania nasion słonecznika.

Przygotowanie:

  1. Nasiona słonecznika wsyp do wysokiego naczynia. Zalej je wrzątkiem do wysokości 1 cm ponad ziarna słonecznika. Odstaw na 5-6 godzin.
  2. Odsącz słonecznik z wody i połącz z resztą składników; olejem, octem, musztardą, ksylitolem, sokiem z cytryny lub kwaskiem i solą. Wszystko zblenduj. Na koniec dodawaj do majonezu po łyżce gorącej wody i zmiksuj.
  3. Powinien powstać gęsty, zwarty majonez.

Wskazówki:

  • Do przygotowania majonezu najlepiej użyć oleju słonecznikowego lub ryżowego, ponieważ mają neutralny smak, inne oleje są bardziej wyraziste i uzyskany efekt może nie być wystarczająco zadowalający.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Wegański majonez ze słonecznika
Ania
Opublikowany
2017-10-05
Czas przygotowania
6H
Czas gotowania/pieczenia
20M
Czas przygotowania razem
6H20M
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Przeczytaj również:

  • Domowy jogurt jaglanyDomowy jogurt jaglany
  • Domowe mleko migdałoweDomowe mleko migdałowe
  • Mleko makowe – źródło wapnia dla wegan i osób niejedzących nabiałuMleko makowe – źródło wapnia dla wegan i osób niejedzących nabiału
Tags: bez drożdży, bez jajek, bez kazeiny, bez laktozy, dania bezglutenowe, dania wegańskie, dania wegetariańskie

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obserwuj nas na instagramie:

…

Wyszukaj

Polub nas na FB!

Zdrowe przepisy i naturalne kosmetyki – blog

Zdrowe przepisy

Na naszym blogu znajdziesz przede wszystkim przepisy bez glutenu, dania wegańskie i potrawy wegetariańskie. W naszym menu nie brakuje jednak także dobrej ryby, tradycyjnego rosołu i ulubionej wątróbki. Nie wpisujemy się w kulinarne schematy, jemy zdrowo, ale zgodnie z naszą intuicją.

Naturalne kosmetyki

Najlepsze kosmetyki to te naturalne. Przygotowujemy je na bazie ulubionej lawendy, ale dodajemy do nich również olejki, które są największym kosmetycznym skarbem natury.

Copyright Natury Fanki 2021 - Theme by ThemeinProgress

Na tej stronie używamy plików cookie Google, by móc świadczyć Ci usługi, personalizować reklamy i analizować ruch. Informacje o tym, jak korzystasz z tej strony, są udostępniane Google. Korzystając z niej, zgadzasz się na to.OK Więcej informacji
Privacy & Cookies Policy