Natury FankiZdrowe przepisy i naturalne kosmetyki
  • Agnieszka
  • Ania
  • Regulamin
  • Kontakt
Wegańska zupa grzybowa

Wegańska zupa grzybowa

Grudzień 17, 2018 0 comments Article Zdrowe przepisy kulinarne Ania

Rywalizują ze sobą zawzięcie co roku na wigilijnym stole: esencjonalna grzybowa i aromatyczny barszcz czerwony. U mnie w domu zawsze podawane były obie zupy. Choć barszcz kocham ponad wszystko, szczególnie ten przygotowany na zakwasie (przepis tutaj), nie wzgardzę również dobrą grzybową. Dlatego dzisiaj na naszym blogu wegańska zupa grzybowa. Jest równie smaczna, co ta zabielana śmietaną.

Wegańska zupa grzybowa – przepis

Składniki na ok. 8 porcji:

  • 40 g suszonych grzybów np. borowików, podgrzybków, prawdziwków,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 10 pieczarek,
  • 1/2 szklanki nerkowców,
  • 2 ząbki czosnku,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • pół łyżeczki rozmarynu,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • oliwa do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Wegańska zupa grzybowa – przygotowanie:

  1. Nerkowce namocz w wodzie i odstaw na min. 30 minut, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie odsącz je z wody, w której się moczyły i zblenduj z 1/2 szklanki wody. Tak przygotowaną „śmietankę” odstaw na bok.
  2. Grzyby mocz w 0,5 l wody przez min. 30 minut. Nie wylewaj wody, na jej bazie przygotujesz bulion na wegańską zupę grzybową. Opcjonalnie możesz pokroić grzyby.
  3.  Do wody z grzybami dodaj pokrojone jarzyny, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, rozmaryn i czosnek. Wszystko razem gotuj na małym ogniu.
  4. Pieczarki umyj, pokrój i podsmaż krótko na oliwie (w wersji niewegańskiej możesz użyć odrobiny masła klarowanego). Kiedy jarzyny się ugotują, dodaj do nich pieczarki, dopraw solą i pieprzem.
  5. Do ugotowanej zupy dodaj „śmietankę” z nerkowców.

Wskazówki:

  • zupę możesz podawać z makaronem, łazankami lub chlebem, ale dobrze smakuje też bez dodatków,
  • jeśli nie lubisz dużej ilości grzybów w zupie, odsącz zupę z grzybów lub zostaw np. tylko połowę.
Podsumowanie
Nazwa przepisu
Wegańska zupa grzybowa
Ania
Opublikowany
2018-12-17
Czas przygotowania
30M
Czas gotowania/pieczenia
30M
Czas przygotowania razem
1H
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Przeczytaj również:

  • Zakwas z buraków na barszcz czerwonyZakwas z buraków na barszcz czerwony
  • Zakwas na żurek bezglutenowyZakwas na żurek bezglutenowy
  • Pomidorowa zupa krem z batatemPomidorowa zupa krem z batatem
Tags: bez drożdży, bez jajek, bez kazeiny, bez laktozy, bez pszenicy, dania bezglutenowe, dania wegańskie, dania wegetariańskie, zdrowy obiad, zupy

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obserwuj nas na instagramie:

…

Wyszukaj

Polub nas na FB!

Zdrowe przepisy i naturalne kosmetyki – blog

Zdrowe przepisy

Na naszym blogu znajdziesz przede wszystkim przepisy bez glutenu, dania wegańskie i potrawy wegetariańskie. W naszym menu nie brakuje jednak także dobrej ryby, tradycyjnego rosołu i ulubionej wątróbki. Nie wpisujemy się w kulinarne schematy, jemy zdrowo, ale zgodnie z naszą intuicją.

Naturalne kosmetyki

Najlepsze kosmetyki to te naturalne. Przygotowujemy je na bazie ulubionej lawendy, ale dodajemy do nich również olejki, które są największym kosmetycznym skarbem natury.

Copyright Natury Fanki 2021 - Theme by ThemeinProgress

Na tej stronie używamy plików cookie Google, by móc świadczyć Ci usługi, personalizować reklamy i analizować ruch. Informacje o tym, jak korzystasz z tej strony, są udostępniane Google. Korzystając z niej, zgadzasz się na to.OK Więcej informacji
Privacy & Cookies Policy