Wegańska tarta na słodko

Wegańska tarta na słodko

Mocno owocowa wegańska tarta na słodko. Na pożegnanie lata, na popołudnie z przyjaciółką, na zachciankę męża na łakocie. Dodajesz do niej bezglutenowe mąki, nasiona chia, cynamon i ulubione owoce. U mnie są to maliny, truskawki, borówki i aronia. Ta ostatnia jest jednym z najbardziej kwaśnych owoców, więc nie przesadź z jej ilością. Późną jesienią i zimą świeże owoce zastąp mrożonymi. Efekt będzie równie dobry. Wegańska tarta na słodko zauroczy Cię smakiem. A najlepsze jest to, że nie ma w niej „nielegalnych” składników, więc jedz na zdrowie 😉

Wegańska tarta na słodko – przepis

Składniki:

Spód tarty:

  • 1 szklanka mąki ryżowej lub bezglutenowej mąki owsianej,
  • 1 szklanki mąki z tapioki lub mąki kokosowej,
  • 1 szklanka mąki gryczanej lub jaglanej,
  • 2 łyżki białka konopnego,
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego i 3 łyżki ciepłej wody.
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 6 łyżek wody.

Warstwa owocowa:

  • 3 łyżki nasion chia,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki mielonej wanilii,
  • 3-6 łyżek cukru kokosowego (ilość zależna od wybranych owoców, do kwaśnych owoców dodaj więcej cukru),
  • 5 szklanek wybranych owoców (u mnie maliny, truskawki, borówki, aronia).

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę w czajniku. 3 łyżkami wody zalej siemię lniane. Pomieszaj i odstaw na bok.
  2. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
  3. W rondelku roztop olej kokosowy.
  4. W dużej misce połącz ze sobą wszystkie mąki i białko konopne. Dodaj olej kokosowy, wodę i siemię lniane. Pomieszaj i wyrób ciasto. Powinno być dość zwarte. Jeśli zajedzie taka potrzeba, dodaj więcej wody.
  5. Formę na tartę posmaruj tłuszczem, np. olejem słonecznikowym lub kokosowym. Na spód i boki formy wyłóż ciasto. Piecz 20 do 30 minut, aż ciasto uzyska delikatnie złoty kolor. Wyciągnij ciasto i odstaw na chwilę do ostygnięcia.
  6. Umyj owoce. W garnku połącz ze sobą owoce, cukier, cynamon, sól i wanilię. Duś około 5-10 minut na małym ogniu. Owoce powinny puścić sok. Zdejmij garnek z ognia, dodaj nasiona chia i wymieszaj. Odstaw na około 5 minut aż masa lekko stężeje.
  7. Wyłóż masę na spód tarty. Piecz około 20 minut w 200 stopniach.
  8. Wystudź ciasto, a potem wstaw je na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.

Wskazówki:

  • po upieczeniu spód tarty może wydać Ci się twardy, nie martw się tym, powinien zmięknąć po kilku godzinach w lodówce,
  • zamiast cukru kokosowego możesz użyć np. ksylitolu,
  • w wersji niewegańskiej zamiast oleju kokosowego możesz użyć masła klarowanego,
  • tarta świetnie smakuje z musem kokosowym.

 

 

 

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote