Mocno owocowa wegańska tarta na słodko. Na pożegnanie lata, na popołudnie z przyjaciółką, na zachciankę męża na łakocie. Dodajesz do niej bezglutenowe mąki, nasiona chia, cynamon i ulubione owoce. U mnie są to maliny, truskawki, borówki i aronia. Ta ostatnia jest jednym z najbardziej kwaśnych owoców, więc nie przesadź z jej ilością. Późną jesienią i zimą świeże owoce zastąp mrożonymi. Efekt będzie równie dobry. Wegańska tarta na słodko zauroczy Cię smakiem. A najlepsze jest to, że nie ma w niej „nielegalnych” składników, więc jedz na zdrowie 😉
Wegańska tarta na słodko – przepis
Składniki:
Spód tarty:
1 szklanka mąki ryżowej lub bezglutenowej mąki owsianej,
1 szklanki mąki z tapioki lub mąki kokosowej,
1 szklanka mąki gryczanej lub jaglanej,
2 łyżki białka konopnego,
1 łyżka mielonego siemienia lnianego i 3 łyżki ciepłej wody.
3 łyżki oleju kokosowego,
6 łyżek wody.
Warstwa owocowa:
3 łyżki nasion chia,
szczypta soli himalajskiej,
1 łyżeczka cynamonu,
0,5 łyżeczki mielonej wanilii,
3-6 łyżek cukru kokosowego (ilość zależna od wybranych owoców, do kwaśnych owoców dodaj więcej cukru),
5 szklanek wybranych owoców (u mnie maliny, truskawki, borówki, aronia).
Przygotowanie:
Zagotuj wodę w czajniku. 3 łyżkami wody zalej siemię lniane. Pomieszaj i odstaw na bok.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
W rondelku roztop olej kokosowy.
W dużej misce połącz ze sobą wszystkie mąki i białko konopne. Dodaj olej kokosowy, wodę i siemię lniane. Pomieszaj i wyrób ciasto. Powinno być dość zwarte. Jeśli zajedzie taka potrzeba, dodaj więcej wody.
Formę na tartę posmaruj tłuszczem, np. olejem słonecznikowym lub kokosowym. Na spód i boki formy wyłóż ciasto. Piecz 20 do 30 minut, aż ciasto uzyska delikatnie złoty kolor. Wyciągnij ciasto i odstaw na chwilę do ostygnięcia.
Umyj owoce. W garnku połącz ze sobą owoce, cukier, cynamon, sól i wanilię. Duś około 5-10 minut na małym ogniu. Owoce powinny puścić sok. Zdejmij garnek z ognia, dodaj nasiona chia i wymieszaj. Odstaw na około 5 minut aż masa lekko stężeje.
Wyłóż masę na spód tarty. Piecz około 20 minut w 200 stopniach.
Wystudź ciasto, a potem wstaw je na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Wskazówki:
po upieczeniu spód tarty może wydać Ci się twardy, nie martw się tym, powinien zmięknąć po kilku godzinach w lodówce,
zamiast cukru kokosowego możesz użyć np. ksylitolu,
w wersji niewegańskiej zamiast oleju kokosowego możesz użyć masła klarowanego,
Na naszym blogu znajdziesz przede wszystkim przepisy bez glutenu, dania wegańskie i potrawy wegetariańskie. W naszym menu nie brakuje jednak także dobrej ryby, tradycyjnego rosołu i ulubionej wątróbki. Nie wpisujemy się w kulinarne schematy, jemy zdrowo, ale zgodnie z naszą intuicją.
Naturalne kosmetyki
Najlepsze kosmetyki to te naturalne. Przygotowujemy je na bazie ulubionej lawendy, ale dodajemy do nich również olejki, które są największym kosmetycznym skarbem natury.
Na tej stronie używamy plików cookie Google, by móc świadczyć Ci usługi, personalizować reklamy i analizować ruch. Informacje o tym, jak korzystasz z tej strony, są udostępniane Google. Korzystając z niej, zgadzasz się na to.OKWięcej informacji
Pyszna tarta na lato!