Natury FankiZdrowe przepisy i naturalne kosmetyki
  • Agnieszka
  • Ania
  • Regulamin
  • Kontakt
Wegańska i bezglutenowa tarta z cukinią

Wegańska i bezglutenowa tarta z cukinią

Lipiec 6, 2018 0 comments Article Zdrowe przepisy kulinarne Ania

Wegańska i bezglutenowa tarta z cukinią – na początek eksperymentów

Nadszedł czas cukinii! Kiedy grządki zaczynają obfitować w to warzywo, a na straganach pojawia się ono w wersji żółtej i zielonej, w mojej kuchni cukinia obejmuje swe rządy. Najpierw do talerzy nalewam leczo – gęste, sycące i pikantne. W międzyczasie kabaczek dodaję do koktajli. Potem smażone są delikatne placuszki z cukinią, aż w końcu następuje pora eksperymentów. W tym roku rozpoczęła je wegańska i bezglutenowa tarta z cukinią. Będzie pieczona jeszcze nieraz. Bo smakuje. Najlepiej z sałatką z awokado, pomidorów i ogórków – świeżych lub małosolnych, albo jednych i drugich. Istnieje obawa, że spód będzie się kruszył. To nic. I tak zjem dwa kawałki, albo trzy 😉

Wegańska i bezglutenowa tarta z cukinią – przepis

Składniki:

Spód –

  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody,
  • 1 szklanka mąki migdałowej,
  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • około 4 łyżek wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżki soli himalajskiej lub morskiej.

Wypełnienie –

  • 1 średnia cukinia,
  • 1/2 cebuli,
  • 3/4 szklanki orzechów nerkowca,
  • 1 szklanka mleka kokosowego (niezbyt rzadkiego)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (w wersji niewegańskiej masła ghee),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Orzechy nerkowca zalej na noc wodą.
  2. Siemię wymieszaj z wodą. W dużej misce połącz resztę składników. Dodaj gęste siemię lniane i wyrób ciasto. Powinno być zwarte. Możesz dodać jeszcze trochę wody. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i schłodź przez ok. 1 godzinę w lodówce.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę natłuść np. olejem kokosowym i wyłóż na nią tartę. Piecz przez około kwadrans, aż ciasto będzie delikatnie zarumienione.
  4. W międzyczasie przygotuj farsz. Umyj i pokrój cukinię w cienkie plastry. Na patelni rozpuść tłuszcz, podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek i dodaj curry. Następnie dodaj cukinię. Smaż aż delikatnie zmięknie. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Połącz z mlekiem kokosowym (pamiętaj, żeby nie było zbyt rzadkie) i mąką ziemniaczaną. Wymieszaj. Zgaś ogień. Farsz odstaw na bok.
  5. Migdały odsącz z wody, zblenduj je, dopraw solą i pieprzem i dodaj do farszu. „Serek” z migdałów powinien go zagęścić.
  6. Wyłóż farsz na spód tarty. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut. Sprawdź patyczkiem czy tarta nie jest surowa, w razie potrzeby dopiecz ją jeszcze przez 10-15 minut.

Wskazówki:

  • mąkę migdałową przygotujesz mieląc migdały na proszek,
  • mąkę gryczaną przygotujesz mieląc kaszę gryczaną na proszek,
  • zamiast orzechów nerkowca możesz użyć migdałów,
  • tartę możesz podać z sałatką z awokado, pomidora i świeżego/małosolnego ogórka oraz prażonego na patelni słonecznika, oliwy i oleju lnianego.

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Wegańska i bezglutenowa tarta z cukinią
Ania
Opublikowany
2018-07-06
Czas przygotowania
1H
Czas gotowania/pieczenia
45M
Czas przygotowania razem
1H45M
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Przeczytaj również:

  • Ketchup z cukinii do słoikówKetchup z cukinii do słoików
  • Bezglutenowa tarta ze szparagami i pieczarkamiBezglutenowa tarta ze szparagami i pieczarkami
  • Tarta z jarmużem, burakami i kozim serem na mące owsianejTarta z jarmużem, burakami i kozim serem na mące owsianej
Tags: bez drożdży, bez jajek, bez kazeiny, bez laktozy, bez pszenicy, dania bezglutenowe, dania wegańskie, dania wegetariańskie, kuchnia sezonowa, zdrowy obiad

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obserwuj nas na instagramie:

…

Wyszukaj

Polub nas na FB!

Zdrowe przepisy i naturalne kosmetyki – blog

Zdrowe przepisy

Na naszym blogu znajdziesz przede wszystkim przepisy bez glutenu, dania wegańskie i potrawy wegetariańskie. W naszym menu nie brakuje jednak także dobrej ryby, tradycyjnego rosołu i ulubionej wątróbki. Nie wpisujemy się w kulinarne schematy, jemy zdrowo, ale zgodnie z naszą intuicją.

Naturalne kosmetyki

Najlepsze kosmetyki to te naturalne. Przygotowujemy je na bazie ulubionej lawendy, ale dodajemy do nich również olejki, które są największym kosmetycznym skarbem natury.

Copyright Natury Fanki 2021 - Theme by ThemeinProgress

Na tej stronie używamy plików cookie Google, by móc świadczyć Ci usługi, personalizować reklamy i analizować ruch. Informacje o tym, jak korzystasz z tej strony, są udostępniane Google. Korzystając z niej, zgadzasz się na to.OK Więcej informacji
Privacy & Cookies Policy