Pyszny tort czekoladowy

Uczcij święto czekolady – przepis na pyszny tort czekoladowy

Czekolada to najlepszy akcent kulinarny na zakończenie obiadu lub przyjęcia. Można przygotować z niej wiele deserów, ale chyba najbardziej wyrafinowanym z nich jest tort. Jeśli kostka czekolady zapewnia chwilę szczęścia, to kawałek tortu daje go o wiele, wiele więcej. Zanim podam Wam przepis na pyszny tort czekoladowy, zapraszam na krótką opowieść o czekoladzie – największym smakołyku tego świata. Smakołyku, który obchodzi swoje święto w kwietniu.

Czekoladowa historia

Produkcja tabliczki czekolady znana jest od dwóch stuleci, choć jej historia liczy aż 3 tysiące lat. Wtedy uważana była za dobro luksusowe, spożywana głównie w postaci gorzkiego napoju przez najmożniejszych tego świata. Pierwszym Europejczykiem, który spróbował kakaowca był Krzysztof Kolumb w 1502 roku. Zapewne nie zdawał sobie wtedy sprawy, jak wartościowego produktu kosztuje.

Właściwości czekolady

Gorzka czekolada ma najwięcej właściwości odżywczych ze wszystkich typów czekolad dostępnych na rynku. Zaliczana jest do produktów, które podwyższają nam poziom hormonu szczęścia – serotoniny, zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, wzmacnia serce, zapobiega miażdżycy i zakrzepom. Dzięki zawartości pirazyny pobudza mózg do pracy. Jest wspaniałym źródłem magnezu, potasu i żelaza. Ostatnie badania pokazały, że teobromina zawarta w czekoladzie skutecznie łagodzi kaszel. Warto więc jeść ją na zdrowie, szczególnie w kwietniu, ponieważ 12 dnia tego miesiąca obchodzimy święto czekolady!

Jakie typy czekolad wyróżniamy i które są najbardziej wartościowe?

Święto czekolady

Rodzaje czekolady:
Gorzka zawiera od 70% do 95% miazgi kakaowej.
Deserowa zawiera od 35% do 70% miazgi kakaowej.
Mleczna zawiera 30% miazgi kakaowej.
Biała nie zawiera miazgi kakaowej.

Przepis na pyszny tort czekoladowy nie tylko z okazji święta czekolady

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek ekologicznych,
  • pół szklanki cukru brzozowego,
  • pół szklanki mąki orkiszowej,
  • 1/4 szklanki mąki z kasztanów,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • pół łyżeczki sody.

Składniki na jasny krem:

  • 25 dag delikatnego twarożku lub serka mascarpone,
  • 400 ml kremówki 30%,
  • 10 dag mlecznej czekolady.

Do nasączenia:

  • szklanka naparu z kawy parzonej lub z ekspresu,
  • 5 łyżek likieru czekoladowego lub tiramisu.

Składniki na ciemny krem:

  • 3/4 szklanki kremówki 30%,
  • 15 dag czekolady gorzkiej,
  • łyżeczka brzozowego cukru pudru.

Do dekoracji mogą być użyte migdały lub kokos.

Przygotowanie:

  1. Białka utrzyj na sztywno ze szczyptą soli. Podczas ubijania delikatnie wsyp cukier, następnie dodaj żółtka.
  2. Mąki przesiej, wymieszaj i dodaj do masy jajecznej, ponownie delikatnie wymieszaj.
  3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Masę przełóż do tortownicy.
  5. Piecz około 20 – 30 minut w 165 stopniach.
  6. Po ostygnięciu przekrój na dwa blaty, a następnie nasącz kawą i likierem.
  7. Śmietanę ubij na sztywno.
  8. Dodaj rozpuszczoną na parze i przestudzoną mleczną czekoladę.
  9. Blaty przełóż kremem.
  10. Tort włóż do lodówki na 3 do 4 godzin.
  11. Podgrzej kremówkę na ciemny krem, dodaj posiekaną czekoladę i cukier.
  12. Zdejmij z ognia i mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  13. Schłodź, a następnie ubij mikserem.
  14. Boki tortu posmaruj krem.
  15. Tort udekoruj według uznania. Ja proponuję migdały, kokos i startą czekoladę oraz kakao.Wskazówka: używając mąki pszennej, koniecznie wybierz ekologiczną.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *