Trzyskładnikowy chleb bez drożdży, jajek i mąki

Czy wypiek pieczywa to czynność dla osób leniwych? Raczej nie. Okazuje się jednak, że można ją bardzo, ale to bardzo uprościć. Minimum pracy i składniki, które możesz policzyć na palcach jednej ręki. To pomysł na chleb bez drożdży, jajek i mąki. Bezglutenowy, bez zakwasu i zbędnych dodatków. Jego bazę stanowi kasza gryczana. Do przygotowania chleba potrzebujesz jeszcze tylko soli, wody i trochę czasu. Smak pieczywa z kaszy gryczanej jest specyficzny, nie każdemu podejdzie do gustu. Mnie odpowiada – niezbyt słony, nie za ciężki, ani też przesadnie delikatny. Po prostu w sam raz. Dużo lepszy od gotowego pieczywa bezglutenowego z marketu, które smakuje mało wygórowanie, jest przeładowane konserwantami i ulepszaczami, a na dodatek dość szybko się psuje.Trzyskładnikowy chleb możesz przechowywać nawet przez tydzień. Zakryj bochenek lnianą ściereczką i trzymaj go w chlebaku. Parę dób po upieczeniu chleb możesz lekko skropić wodą, wtedy nie będzie zbyt suchy.

Jak zrobić chleb bez drożdży, jajek i mąki?

Składniki na bezglutenowy chleb gryczany:

  • 600 g gryczanej kaszy niepalonej,
  • woda (dolewana stopniowo),
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej,
  • ewentualnie dowolne przyprawy do smaku (np. czarnuszka, zioła prowansalskie, majeranek, kurkuma),
  • ewentualnie pestki słonecznika lub dyni.

Przygotowując chleb po raz pierwszy polecam wersję minimalistyczną, bez dodatków. Wtedy przekonasz się, czy smak chleba z kaszy gryczanej przypadł Ci do gustu.

Przygotowanie:

  1. Kaszę przepłucz wodą.
  2. Odsączoną kaszę wsyp do dużej miski, zalej wodą (około 700 ml). Woda powinna delikatnie przykrywać kaszę. Przykryj ściereczką i odstaw na noc.
  3. Kolejnego dnia rano wymieszaj kaszę i ponownie zalej ją wodą – tak jak poprzednio powinna ona lekko zakrywać kaszę. Zakryj miskę ściereczkę i odstaw na cały dzień.
  4. Wieczorem sprawdź poziom wody, jeśli jej  warstwa jest duża, odlej ją. Przemieszaj kaszę i zmiksuj ją przy pomocy miksera. Przypraw solą i wymieszaj.
  5. Foremkę do pieczenia nasmaruj masłem i wyłóż na nim papier do wypieków. Przełóż do niej masę, z której powstanie chleb. Po raz ostatni zakryj je ściereczką i odstaw na całą noc.
  6. Rano rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz 55-60 minut.
  7. Wyjmij chleb z piekarnika. Wystudź bochenek, odklej papier i pokrój.
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Categories: Przepisy i produkty kulinarne

  • Ewa

    Chlebek piekłam już kilka razy, bardzo smaczny i chrupiący 🙂

  • Potwierdzamy! 🙂