Tort czarny las

Tort czarny las – słodki i zdrowy

Tort czarny las to świetny pomysł na świąteczny deser, zwłaszcza jeśli podamy do niego filiżankę gorącej kawy lub herbaty. Tort rozpływa się w ustach. Z jednej strony urzeka słodyczą, z drugiej mięta daje wrażenie chłodu w ustach. Kombinacja czekolady, wiśni, śmietany, kokosu i mięty nie potrzebuje rekomendacji. Możesz przygotować go na urodziny, wielkanocne przyjęcie albo spotkanie ze znajomymi. Tort znika z talerzy w okamgnieniu, więc nie ociągaj się z jedzeniem. Nie musisz mieć większych wyrzutów sumienia, bo ciasto przygotowane jest na zdrowych składnikach  biszkopt zrobiony jest na mące orkiszowej i kokosowej, a do masy dodany jest cukier brzozowy.

Przepis na tort czarny las

Składniki:
• 100 g mąki orkiszowej,
• 50 g mąki kokosowej lub kasztanowej,
• 50 g mąki ziemniaczanej,
• 150 g masła 82%,
• 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady minimum 70%,
• 6 jajek,
• 2 łyżeczki sody,
• wiśnie w syropie,
• 750 ml śmietanki kremówki,
• 100 g cukru brzozowego,
• pół laski wanilii,
• 3 łyżki cukru pudru brzozowego,
• 4 łyżeczki żelatyny,
• alkohol do nasączenia ciasta (najlepiej wiśniówka),
• woda lub syrop z wiśni,
• kokos do dekoracji,
• mięta do dekoracji,

Przygotowanie:

  1. Masło utrzyj z cukrem do białości, miksując dodawaj po jednym żółtku.
  2. Powstałą masę wymieszaj z roztopioną i wystudzoną czekoladą (100 g), a następnie z mąkami i sodą. Z sześciu białek ubij pianę i delikatnie połącz z masą.
  3. Masę przełóż do tortownicy (średnica 24 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Po wystudzeniu ciasto przekrój na 3 blaty.
  4. Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wody, śmietankę ubij z cukrem pudrem, pod koniec dodaj wanilię, śmietanę połącz z żelatyną i dokładnie wymieszaj mikserem.
  5. Każdy z blatów nasącz dużą ilością syropu z wiśni i alkoholem. Biszkopty wyłóż śmietaną, poukładaj wiśnie i małe kawałki czekolady, wierzch i boki udekoruj śmietaną.
  6. Tort ozdób płatkami kokosu, czekoladą, wiśniami i liśćmi mięty.

Wskazówki:

Jeśli zdecydujesz się użyć mąki pszennej, wybierz ekologiczną!

Komentarz Ani:

Próbowałam, jadłam i gorąco polecam 😉 Aga udowodniła, że można zrobić smaczny i zdrowy tort. Najlepsze w nim jest to, że z każdym kęsem smakuje coraz lepiej, w przeciwieństwie do „zwykłych” tortów, z których słodycz aż kipi.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Zdrowy tort czarny las
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Czas przygotowania razem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *