Tort ambasador na urodziny

Tort Ambasador – najlepsze ciasto na urodziny

Tort Ambasador. Pamiętam, kiedy pierwszy raz go spróbowałam. Miałam wtedy 10 lat. Smakował nieziemsko. Do dzisiaj jest to najlepszy tort, jaki kiedykolwiek jadłam. Ostatnio upiekłam go na urodziny mojej chrześnicy. Solenizantka zachwycała się nim równie mocno, jak ja, kiedy byłam dzieckiem. A inni goście spałaszowali swoje porcje ze smakiem i prosili o kolejne i kolejne… Co tu dużo mówić. To po prostu najlepsze ciasto na urodziny. 

Przepis na tort Ambasador

Składniki na masę:

  • ¾ mleka kokosowego,
  • 8 dkg mąki ziemniaczanej,
  • 15 dkg cukru brzozowego,
  • 2 kostki dobrej jakości masła (min 82%),
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki ekologicznego kakao,
  • świeży ananas,
  • 1 kiść winogron,
  • 2 ekologiczne galaretki, najlepiej pomarańczowe,
  • 1 czekolada min 70%,
  • orzechy – ilość według uznania,
  • kokos do dekoracji.

Składniki na biszkopt:

  • 3 duże jajka,
  • pół szklanki ekologicznej mąki orkiszowej lub pszennej,
  • 1 łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia,
  • pół szklanki cukru brzozowego.

Jak przygotować najlepsze ciasto na urodziny?

Przygotowanie biszkoptu:
1. Białka ubij, pod koniec ubijania dodaj cukier i ubijaj, aż piana będzie sztywna.
2. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku.
3. Mąkę wymieszaj z cukrem i dodaj do białek. Pamiętaj, aby mieszać delikatnie i dokładnie – najlepiej używając łyżki.
4. Piecz ok. 20 minut.

Przygotowanie masy:
1. Połowę mleka zagotuj z cukrem.
2. Drugą połowę wymieszaj z mąką ziemniaczaną, wlej do gotującego się mleka z cukrem.
3. Gotuj aż powstanie budyń.
4. Masło dobrze utrzyj na puszystą masę, dodaj zimny budyń i stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Dobrze rozmieszaj, aby nie powstały grudki.
5. Rozdziel masę na dwie części.
6. Do białej masy dodaj pokrojonego w kawałki ananasa i połowę drobno pokrojonej czekolady.
7. Do drugiej połowy wsyp 2 łyżki kakao, pokrojone orzechy i resztę pokrojonej czekolady.
Jeśli tort przygotowujesz jedynie dla osób dorosłych do masy dodaj pół kieliszka wódki. Alkohol wzmocni smak tortu.
8. Na biszkopt połóż ciemną masę, a następnie jasną.
9. Na jasnej części poukładaj połówki winogron i zalej je tężejącą galaretką.
10. Udekoruj kokosem i czekoladą.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Tort urodzinowy Ambasador
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Czas przygotowania razem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *