Tarta z jarmużem i burakami

Tarta z jarmużem, burakami i kozim serem na mące owsianej

Na blogach kulinarnych aż kipi od przepisów z jarmużem w roli głównej. Można przygotować z niego chipsy, zupę, sałatkę. Jednak mało kto wie, że jarmuż to również dobry farsz do ciasta. Świetnie dogaduje się z burakami i kozim serem. Takie niebanalne trio jest bardzo zdrowym nadzieniem do tarty. Upiecz ciasto na bazie mąki orkiszowej, a będzie kruche i delikatne. Tarta z jarmużem w roli głównej najlepiej smakuje z kieliszkiem czerwonego wytrawnego wina.

Tarta z jarmużem – przepis

Tarta z jarmużem i kozim seremSkładniki na ciasto:

  • 240 g mąki owsianej,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 150 g masła wyciągniętego z lodówki (ważne, żeby było zimne),
  • sól himalajska do smaku,
  • szczypta pieprzu ziołowego,
  • 2 łyżeczki majeranku.

Składniki na farsz:

  • 1 opakowanie jarmużu,
  • 2-3 małe buraki,
  • 4 plasterki koziego sera,
  • 3 jajka,
  • mała śmietanka 18%,
  • sól himalajska,
  • pieprz,
  • 3 łyżeczki majeranku.

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto wymieszaj w dużej misce i zagnieć. Owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
  2. W międzyczasie ugotuj buraki w łupkach. Umyj jarmuż i pozbaw go twardych części. Duś go przez kilka minut w niewielkiej ilości wody.
  3. Śmietankę połącz z 3 jajkami, pieprzem, solą i majerankiem. Dokładnie wymieszaj.
  4. Rozwałkuj ciasto. Blachę posmaruj masłem lub margaryną i wyłóż na nią ciasto. Nakłuj je widelcem w kilku miejscach, włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 20 minut.
  5. Jarmuż odcedź z wody, ostaw. Buraki obierz i pokrój w cienkie plastry.
  6. Wyjmij z pieca spód do tarty. Wyłóż na nią jarmuż. Polej śmietanką połączoną z jajkami. Na to połóż buraki, a na koniec 3 plasterki koziego sera. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Wyciągnij tartę z piekarnika. Wierzch udekoruj drobno pokrojonymi kawałkami koziego sera. Podawaj na ciepło.

Wskazówki:

  • Zamiast gotowanych buraków możesz użyć pieczonych.
  • Ciekawą alternatywą dla farszu z jarmużu, buraków i sera jest połączenie jarmużu z pomidorkami koktajlowymi.
  • Tarta świetnie smakuje z sałatką z rukoli lub roszponki z sosem z oliwy z oliwek i świeżych ziół.
  • Zamiast masła możesz użyć margaryny.

 

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Tarta z jarmużem, burakami i kozim
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Czas przygotowania razem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *