Szarlotka jaglana to przepis rozpoczynający cykl wpisów „Potrawy odkwaszające i oczyszczające organizm”. Dlaczego warto oczyścić swój organizm z toksyn? Odpowiedź znajdziesz niżej.
Zakwaszenie organizmu jest przyczyną wielu współczesnych chorób cywilizacyjnych. Prowadzi m. in. do miażdżycy, nadciśnienia, cukrzycy, osteoporozy, zmian zwyrodnieniowych stawów, nadwagi, a nawet nowotworów. Ponadto powoduje ogólne zmęczenie, zaburzenia snu, częste przeziębienia, zaparcia, wypadanie włosów, osłabienie koncentracji i powstawanie pryszczy. Jednymi z głównych przyczyn zakwaszenia i zanieczyszczenia organizmu są skażona i przetworzona żywność oraz zły dobór składników w diecie. Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, ogranicz spożywanie produktów kwasotwórczych, a do swojego jadłospisu wprowadź więcej potraw na bazie składników odkwaszających organizm.
Poniżej przedstawiamy listę produktów zakwaszających oraz odkwaszających nasz organizm.
Produkty kwasotwórcze:
napoje gazowane,
kawa,
cukier,
ser żółty,
chipsy,
tłuste mięsa,
wędliny,
biały ryż,
czarna herbata,
sól,
mąka pszenna i produkty pochodne,
sztuczne słodziki,
mięso.
Ponadto do zakwaszenia organizmu przyczynia się brak aktywności fizycznej i stres.
Dzięki wprowadzeniu do diety potraw odkwaszających i oczyszczających poczujesz się lepiej, usuniesz z organizmu toksyny i metale ciężkie, wzmocnisz odporność oraz dostarczysz sobie energii na cały dzień. Nasze przepisy oparte będą głównie na warzywach, owocach i kaszy jaglanej.
Rozpoczynamy od niekwestionowanej królowej kasz – jaglanki. Powinna ona być głównym składnikiem Twojego pożywienia, ponieważ należy do grupy produktów przywracających równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Potrawy z kaszy jaglanej dostarczają łatwo przyswajalnego białka, mają dużą zawartość witaminy B6, która jest ważna dla zachowania równowagi hormonalnej oraz witaminy: B2, K, D i E. Z kaszy jaglanej możesz przygotować m. in. pyszną szarlotkę na wodzie różanej.
Szarlotka jaglana na wodzie różanej
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej,
szczypta kurkumy,
1,5 łyżki sezamu,
3 łyżki kokosu,
2 łyżeczki cynamonu,
1/3 szklanki mąki kokosowej lub kasztanowej,
1/3 szklanki oleju ryżowego lub kokosowego,
1 szklanka herbaty z płatków róży,
2 kg jabłek,
1/3 szklanki żurawiny niesłodzonej,
1 szklanka płatków migdałowych,
1/2 szklanki rodzynek.
Przygotowanie:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie usmaż, pod koniec duszenia dodaj 1,5 łyżeczki cynamonu, pół szklanki migdałów oraz żurawinę i rodzynki.
Kaszę jaglaną wypłucz, namocz przez kilka godzin w 1/2 łyżki octu jabłkowego, a następnie ugotuj ze szczyptą kurkumy.
Ugotowaną i ciepłą kaszę wymieszaj z mąką, dodaj 1,5 łyżki sezamu, 3 łyżki kokosu i pół łyżeczki cynamonu, wodę różaną oraz olej.
Wyrób ciasto i włóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Zapiekaj przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wyciągnięciu rozłóż jabłka, posyp ciasto kokosem i resztą migdałów. Zapiekaj jeszcze przez 30 minut.
Mamy nadzieję, że szarlotka jaglana udowodni Ci, że produkty odkwaszające organizm mogą być nie tylko zdrowe, ale też bardzo smaczne!
Na naszym blogu znajdziesz przede wszystkim przepisy bez glutenu, dania wegańskie i potrawy wegetariańskie. W naszym menu nie brakuje jednak także dobrej ryby, tradycyjnego rosołu i ulubionej wątróbki. Nie wpisujemy się w kulinarne schematy, jemy zdrowo, ale zgodnie z naszą intuicją.
Naturalne kosmetyki
Najlepsze kosmetyki to te naturalne. Przygotowujemy je na bazie ulubionej lawendy, ale dodajemy do nich również olejki, które są największym kosmetycznym skarbem natury.
Na tej stronie używamy plików cookie Google, by móc świadczyć Ci usługi, personalizować reklamy i analizować ruch. Informacje o tym, jak korzystasz z tej strony, są udostępniane Google. Korzystając z niej, zgadzasz się na to.OKWięcej informacji
podoba mi się przepis, tylko nie rozumiem jednego – jak namoczyć szklankę kaszy w 1/2 łyżki octu?
Przepraszamy za niedopatrzenie 🙂 Należy rozcieńczyć pół łyżki octu z wodą. Woda powinna delikatnie przykryć kaszę.