Świąteczne ciasteczka lawendowe

Świąteczne ciasteczka lawendowe – deser pachnący kwiatami

Podczas ostatnich wakacji odwiedziłam Lawendowe Pole na Mazurach. Nauczyłam się, jak na bazie lawendy przygotować naturalne kosmetyki. Kiedy spacerowałam po fioletowych polach, wpadłam na pomysł, jak jeszcze inaczej można wykorzystać te kwiaty. Chcesz go poznać? Przeczytaj przepis na lawendowe ciasteczka w wersji świątecznej.

Przepis na ciasteczka lawendowe

Składniki:

• 260 g mąki orkiszowej,
• 9 łyżek cukru brzozowego,
• 1 łyżka lawendy suszonej lub świeżej,
• skórka z połowy pomarańczy lub z całej cytryny,
• 1 jajko,
• pół kostki masła 82%,
• pół kubka śmietany 18%,
• 1 płaska łyżeczka sody kuchennej,
• brzozowy cukier puder.

Przygotowanie:

  1. Masło utrzyj mikserem, po chwili dodaj cukier z lawendą i skórką z pomarańczy lub cytryny. Miksuj aż do uzyskania puszystej masy.Dalej miksując dodaj 1 jajko, a następnie śmietanę.
  2. Do mokrych składników dodaj mąkę z sodą i jeszcze przez chwilę miksuj na wolnych obrotach.
  3. Zagnieć ciasto, a następnie owiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
  4. Posyp blat mąką, rozwałkuj schłodzone ciasto i uformuj ciasteczka. Ja użyłam foremek o świątecznych kształtach (ciasteczka powinny mieć około 5 mm grubości).
  5. Ciasteczka ułóż w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz przez około 15 minut.
  6. Po wyciągnięciu z piekarnika posyp ciasteczka cukrem pudrem.

Lawenda na ciasteczka

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Categories: Przepisy i produkty kulinarne