Sok na przesilenie wiosenne

Sok na przesilenie wiosenne

Sok na przesilenie wiosenne? Dlaczego nie!

Przesilenie wiosenne jest przypadłością, która dotyka wielu z nas. Pomimo iż nie brakuje mi żadnych witamin i mikroelementów oraz prowadzę zdrowy tryb życia, również i ja od wielu lat zmagam się z tym problemem. U mnie symptomem przesilenia wiosennego jest senność. Przeczytaj, jakie są jego inne objawy. A potem przygotuj smaczny sok na przesilenie wiosenne.

Objawy przesilenia wiosennego:

  • brak energii,
  • rozdrażnienie,
  • słaba odporność,
  • zmęczenie,
  • częste bóle głowy,
  • problemy z cerą,
  • podkrążone oczy,
  • senność.

Szukając sposobu na złagodzenie objawów przesilenia wiosennego, trafiłam na sok z brzozy, który przede wszystkim dodaje dużo energii. Dlatego właśnie on stanowi bazę mojego napoju. Sok z brzozy zawiera dużą ilość witamin i mikroelementów takich jak: witamina C, K i E oraz witaminy z grupy B. Zawiera również wapń, fosfor, potas, żelazo i miedź. Wykorzystywany jest jako środek oczyszczający, ale też wzmacniający, witalizujący i poprawiający przemianę materii.

Napój na przesilenie wiosenneSok na przesilenie wiosenne wzbogaciłam owocami i warzywami, które również mają korzystny wpływ na nasze samopoczucie. Wybrałam szpinak, warzywo bogate w beta-karoten, witaminę C oraz luteinę – znany przeciwutleniacz. Szpinak to także źródło potasu, żelaza, magnezu i kwasu foliowego.

Do napoju dodałam także jabłka – bogactwo witaminy C, beta-karotenu i potasu.

Kolejnym składnikiem jest kiwi, czyli istna bomba witaminowa. Owoc ten zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, E, A oraz pierwiastki: potas, magnez, miedź, fosfor, jod, cynk. Kiwi to także źródło błonnika, który zwalcza zaparcia oraz glutationu – substancji zapobiegającej mutacjom powodującym nowotwory oraz serotoniny, czyli hormonu szczęścia.

Sok został wzbogacony o awokado, które jest bogate w witaminę C, E, A, witaminy z grupy B i luteinę. A zawarty w awokado potas doskonale dotlenia mózg i poprawia koncentrację.

Ostatnim składnikiem jest marchewka – źródło witamin C, K, PP, E, B1, B2, B6 a także potasu, i w mniejszych ilościach wapnia, żelaza, fosforu, miedzi, jodu, błonnika, kwasu foliowego i jabłkowego, pektyn i flawonoidów. Marchewka korzystnie wpływa również na naszą skórę, ocieplając jej barwę.

Przepis na sok na przesilenie wiosenne

Składniki na jedną dużą szklankę:

  • 1/2 szklanki soku z brzozy,
  • 1/2 awokado,
  • 1 kiwi,
  • 2 jabłka,
  • 7 liści szpinaku,
  • 1 marchewka.

Przygotowanie:

  1. Warzywa i owoce umyj. Awokado obierz ze skórki i przekrój wzdłuż, wyjmij pestkę. Kiwi obierz.
  2. Z awokado, kiwi, jabłek, szpinaku i marchewki przygotuj sok.
  3. Dodaj sok z brzozy. Wymieszaj.
  4. Pij na zdrowie!

Wskazówki:

  • Jeśli nie przepadasz za szpinakiem, możesz go zastąpić burakami, które również są cennym źródłem żelaza.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes