Natury FankiZdrowe przepisy i naturalne kosmetyki
  • Agnieszka
  • Ania
  • Regulamin
  • Kontakt

Sok z ciemnych winogron na zimę

Wrzesień 26, 2018 0 comments Article Naturalne sposoby, Porady, Zdrowe przepisy kulinarne Agnieszka

Do tego, że soki są smaczne, nie trzeba Was pewnie przekonywać. Jednak czy wiecie, że ich regularne spożywanie może pomóc w zapobieganiu problemom zdrowotnym oraz w niwelowaniu ich skutków?
Dzisiaj przygotowałam przepisy na sok z ciemnego winogrona, które pomoże Wam oczyścić organizm z toksyn, wzmocni Waszą odporność oraz doda Wam energii.

Do przygotowania soku polecam wyciskarki, szczególnie te wolne od bisfenolu. Są one urządzeniami wolnoobrotowymi, dzięki czemu miażdżą całe owoce. Ponadto składniki odżywcze nie ulegną utlenianiu, co przekłada się na wzbogacenie napoju w witaminy i minerały. Kolor soku będzie intensywniejszy i bardziej naturalny, a miąższ suchy, dzięki czemu idealnie spełni swoje zadanie. Niestety, wadą wyciskarek wolnych od bisfenolu jest ich wysoka cena. Za urządzenie tego typu zapłacimy około 1900 zł. Moim zdaniem jednak warto ponieść taki wydatek, bo przecież nie ma nic cenniejszego od zdrowia.

Dlaczego warto pić sok z ciemnego winogrona?
Winogrona zawierają substancje o bardzo silnych właściwościach przeciwutleniających przede wszystkim resweratrol, który hamuje rozwój nowotworów. Winogrona posiadają aż cztery razy więcej właściwości chroniące przed nowotworami niż cytryna. Ponadto działają moczopędnie, oczyszczając nerki, lekko przeczyszczają, odtruwają i wzmacniają. Owoce te są zasadotwórcze, pomagają w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów.
Winogrona należą do nielicznych owoców zawierających jod – niezbędny dla funkcjonowania tarczycy. Jest w nich też wapń, fosfor, magnez i nieco witamin: beta-karoten, E, C oraz z grupy B.
Zawarte w winogronach polifenole, tak samo jak resweratrol, działają przeciwulteniająco i przeciwzapalnie. Tym samym spowalniają degenerację komórek, wywoływaną przez chorobę nowotworową.

Jak przygotować sok z ciemnego winogrona na zimę:

Składniki:

  1. 4 kg ciemnego winogrona,
  2. 250g ksylitolu

Przygotowanie:

  1. Owoce opłucz i oddziel od gałązek.
  2.  Wrzuć owoce do wyciskarki.
  3. Gotowy sok przelej do garnka, wsyp ksylitol i podgrzewaj aż do rozpuszczenia ksylitolu.
  4. Gorący sok przelej do słoiczków i pasteryzuj 15 minut.

Wskazówki:

Do przygotowania soku użyjcie owoców rosnących w Polsce.
Ja dodałam niewielką ilość ksylitolu, jeśli jednak wolicie bez dodatku cukru to należy dłużej pasteryzować.

Przeczytaj również:

  • Zapasy na zimę – sok z czereśni bez cukruZapasy na zimę – sok z czereśni bez cukru
  • Przepisy na soki – trzy pomysły na zdrowe napoje warzywno-owocowePrzepisy na soki – trzy pomysły na zdrowe napoje warzywno-owocowe
  • Sok na przesilenie wiosenneSok na przesilenie wiosenne
Tags: domowe napoje, domowe sposoby, kuchnia sezonowa, przetwory, soki

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obserwuj nas na instagramie:

…

Wyszukaj

Polub nas na FB!

Zdrowe przepisy i naturalne kosmetyki – blog

Zdrowe przepisy

Na naszym blogu znajdziesz przede wszystkim przepisy bez glutenu, dania wegańskie i potrawy wegetariańskie. W naszym menu nie brakuje jednak także dobrej ryby, tradycyjnego rosołu i ulubionej wątróbki. Nie wpisujemy się w kulinarne schematy, jemy zdrowo, ale zgodnie z naszą intuicją.

Naturalne kosmetyki

Najlepsze kosmetyki to te naturalne. Przygotowujemy je na bazie ulubionej lawendy, ale dodajemy do nich również olejki, które są największym kosmetycznym skarbem natury.

Copyright Natury Fanki 2021 - Theme by ThemeinProgress

Na tej stronie używamy plików cookie Google, by móc świadczyć Ci usługi, personalizować reklamy i analizować ruch. Informacje o tym, jak korzystasz z tej strony, są udostępniane Google. Korzystając z niej, zgadzasz się na to.OK Więcej informacji
Privacy & Cookies Policy