Natury FankiZdrowe przepisy i naturalne kosmetyki
  • Agnieszka
  • Ania
  • Regulamin
  • Kontakt
Sernik z nerkowców z galaretką z arbuza i szpinaku

„Sernik” z nerkowców z galaretką z arbuza i szpinaku

Czerwiec 19, 2018 0 comments Article Zdrowe przepisy kulinarne Ania

Nie jesz nabiału, ale lubisz smak sernika? Wypróbuj przepis na oszukany „sernik” z nerkowców z galaretką. Proponuję domową galaretkę z arbuza i zdrową galaretkę ze szpinaku. Latem ciasta na zimno smakują najlepiej, a ich niewątpliwą zaletą jest to, że podczas przygotowania nie musisz używać piekarnika!

Przepis na „sernik” z nerkowców z galaretką z arbuza i szpinaku

Składniki:

Spód –

  • 100 g pestek słonecznika lub białka ze słonecznika (odżywka białkowa),
  • 100 g bezglutenowych płatków owsianych,
  • 50 g wiórek kokosowych,
  • 100 g rodzynek/daktyli,
  • 2 łyżki surowego kakao.

Masa „serowa” –

  • 200 g orzechów nerkowca,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 2 łyżki miodu (w wersji wegańskiej syropu klonowego/syropu z agawy),
  • kilka kropel ekologicznego aromatu waniliowego,
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego,
  • garść malin.

Galaretka z arbuza –

  • 800 g miąższu z arbuza,
  • 3 łyżeczki żelatyny (w wersji wegańskiej użyj agaru),
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny.

Galaretka ze szpinaku –

  • 2 łyżki szpinaku liofilizowanego,
  • 50 ml wody,
  • 3 łyżeczki żelatyny (w wersji wegańskiej użyj agaru).

Przygotowanie:

Spód –

  1. Przepłucz rodzynki/daktyle we wrzątku. Następnie namocz je w ciepłej wodzie i odstaw na ok. 15 minut.
  2. Jeśli używasz pestek słonecznika posiekaj je na proszek przy użyciu blendera. Używając białka pomijasz ten krok.
  3. Kakao, białko/pestki słonecznika, rodzynki/daktyle wraz z wodą oraz płatki owsiane zblenduj na gładką masę. Jeśli będzie zbyt mokra, możesz dodać trochę wiórek.
  4. Przełóż masę na natłuszczoną formę. Wstaw do lodówki.

Masa „serowa” z nerkowców –

  1. Namocz nerkowce w ciepłej wodzie przez min. 30 minut (oczywiście może być dłużej).
  2. Ugotuj kaszę jaglaną.
  3. Kaszę jaglaną połącz  z odsączonymi z wody orzechami nerkowca, zblenduj na gładką masę. Dodaj słodzidło i aromaty. Wymieszaj.
  4. Masę „serową” wyłóż na spód ciasta, następnie ułóż na nim maliny. Ponownie włóż do lodówki.

Galaretka z arbuza –

  1. Miąższ z arbuza zmiksuj przy użyciu blendera.
  2. Wyciśnij sok z limonki lub cytryny.
  3. Żelatynę lub agar namocz w soku z limonki/cytryny. Podgrzej i połącz z sokiem z arbuza. Dokładnie wymieszaj.
  4. Odstaw na chwilę do ostygnięcia, następnie przelej na masę „serową” i włóż do lodówki do zastygnięcia na ok. 40 minut. Możesz sprawdzić wcześniej czy galaretka stężała.

Galaretka ze szpinaku –

  1. Zagotuj 50 ml wody.
  2. Dodaj szpinak i żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Sprawdź czy pierwsza warstwa galaretki stężała, jeśli tak, wlej na nią galaretkę ze szpinaku.
  3. Wstaw do lodówki do stężenia na około 40 minut, a najlepiej zostaw ciasto w lodówce na całą noc.

Wskazówki:

  • Zamiast szpinaku w proszku możesz użyć herbaty matcha.

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
"Sernik" z nerkowców z galaretką
Ania
Opublikowany
2018-06-19
Czas przygotowania
2H
Czas przygotowania razem
2H
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Przeczytaj również:

  • Wegański sernik na zimnoWegański sernik na zimno
  • „Sernik” bez sera, czyli wegański jagielnik„Sernik” bez sera, czyli wegański jagielnik
  • Jagielnik bez pieczenia w wersji z truskawkamiJagielnik bez pieczenia w wersji z truskawkami
Tags: bez drożdży, bez jajek, bez kazeiny, bez laktozy, bez pszenicy, dania bezglutenowe, kuchnia sezonowa, zdrowe słodycze

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obserwuj nas na instagramie:

…

Wyszukaj

Polub nas na FB!

Zdrowe przepisy i naturalne kosmetyki – blog

Zdrowe przepisy

Na naszym blogu znajdziesz przede wszystkim przepisy bez glutenu, dania wegańskie i potrawy wegetariańskie. W naszym menu nie brakuje jednak także dobrej ryby, tradycyjnego rosołu i ulubionej wątróbki. Nie wpisujemy się w kulinarne schematy, jemy zdrowo, ale zgodnie z naszą intuicją.

Naturalne kosmetyki

Najlepsze kosmetyki to te naturalne. Przygotowujemy je na bazie ulubionej lawendy, ale dodajemy do nich również olejki, które są największym kosmetycznym skarbem natury.

Copyright Natury Fanki 2021 - Theme by ThemeinProgress

Na tej stronie używamy plików cookie Google, by móc świadczyć Ci usługi, personalizować reklamy i analizować ruch. Informacje o tym, jak korzystasz z tej strony, są udostępniane Google. Korzystając z niej, zgadzasz się na to.OK Więcej informacji
Privacy & Cookies Policy