Wegański sernik jaglany

„Sernik” bez sera, czyli wegański jagielnik

Na diecie bez glutenu, drożdży, nabiału i kilku innych produktów zdecydowanie najbardziej brakuje mi serów. Są takie uniwersalne: na śniadanie jedzone pod postacią twarożku, na obiad dodawane do zapiekanek, a na deser przygotowywane w formie ciast wśród, których królują serniki. Szukając pomysłu na „sernik” wegański, po raz kolejny przekonałam się, że nie ma rzeczy niezastąpionych. Można zrobić „sernik” bez sera. Można. I jest smaczny. I o dziwo jest też wystarczająco „serowy”, a to wszystko, dzięki połączeniu kaszy jaglanej, wiórek i mleczka kokosowego.

Sernik wegański, sernik bez sera czy jak kto woli bezglutenowy jagielnik. Zapraszam do degustacji!

Przepis na wegański „sernik bez sera” – bezglutenowy jagielnik

Składniki na małą tortownicę (20 cm) lub małą kwadratową blaszkę:

Spód

  • 140 gram oleju kokosowego,
  • 60 gram ksylitolu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki mleka ryżowego (lub innego mleka roślinnego),
  • 180 gram mąki kokosowej,
  • 100 gram bezglutenowych płatków owsianych.

Masa

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki mleka ryżowego (lub innego mleka roślinnego),
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • pół szklanki ksylitolu lub w wersji nie wegańskiej miodu,
  • 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego wcześniej w lodówce (400 ml),
  • 3 łyżki mąki kokosowej,
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych,
  • garść bakalii (np. rodzynki,pokrojone suszone morele, żurawina),
  • szklanka wiśni (u mnie mrożone, w sezonie świeże) – ten składnik możesz pominąć lub zastąpić go innymi owocami,
  • 3 krople aromatu migdałowego.

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane podpraż przez chwilę na suchej patelni. Odłóż do ostudzenia. Na tej samej patelni roztop olej kokosowy. W misce połącz ze sobą płatki owsiane, rozpuszczony olej kokosowy, oliwę, mleko i mąkę. Ksylitol rozdrób przy pomocy drewnianej łyżki. Dodaj do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagnieć.
  2. Tortownicę posmaruj tłuszczem, np. odrobiną oleju. Wyłóż na nią przygotowany spód „sernika”. Piecz go w temperaturze 200 stopni C przez 15-20 minut (aż lekko się zarumieni).
  3. W tym czasie przygotuj masę. Mleko kokosowe przelej do wysokiego pojemnika i zblenduj (razem z twardą śmietanką osiadającą w górnej części puszki).
  4. Podgrzej mleko ryżowe. Kiedy będzie się gotować, wsyp do niego kaszę jaglaną. Gotuj do miękkości, aż kasza wchłonie większość mleka, co jakiś czas mieszaj.
  5. Tak ugotowaną kaszę zblenduj na gładką masę.
  6. Zmiksuj ze sobą kaszę, mleko kokosowe i miód. Stopniowo dodawaj mąkę i dalej miksuj. Dodaj cukier waniliowy, mąkę i wiórki kokosowe. Jeszcze raz zmiksuj.
  7. Do masy wlej aromat waniliowy i wsyp bakalie. Delikatnie pomieszaj. Dodaj wiśnie i jeszcze raz delikatnie pomieszaj.
  8. Na upieczony spód wyłóż masę „sernikową”.
  9. Piecz 30-40 minut w temperaturze 200 stopni. Przed wyjęciem sprawdź czy wierzch ciasta lekko się zarumienił.
  10. Wstaw na noc (lub przynajmniej na kilka godzin) do lodówki.

Wskazówki:

  • Jagielnik może lekko, lub nieco mocniej popękać. Mnie to nie przeszkadza, dzięki temu jeszcze bardziej przypomina tradycyjny sernik.
  • Zamiast mleka ryżowego możesz użyć mleka migdałowego, bezglutenowego mleka owsianego lub innego mleka roślinnego.
5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

Categories: Przepisy i produkty kulinarne