Sałatka ze szczawiu i ryby

Sałatka ze szczawiu, ryby i sosu malinowego

Szczaw niesłusznie uznawany w Polsce za chwast ma wiele właściwości odżywczych. To źródło witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Ponadto ma w sobie żelazo, wapń, krzem oraz magnez. Szczaw ma działanie moczopędne, pobudza apetyt, hamuje rozwój drobnoustrojów. Mimo to uchodzi za niezdrowy. Zawiera bowiem kwas szczawiowy, który może powodować tworzenie się kamieni nerkowych. Dlatego szczaw warto jeść, ale tylko od czasu do czasu. Sięgaj po niego szczególnie w kwietniu, miesiącu, kiedy na łąkach i straganach jest go pod dostatkiem. Więcej o kwietniowych warzywach sezonowych możesz przeczytać tutaj  warzywa sezonowe w kwietniu. Jednym z pomysłów na wykorzystanie tej zielonej rośliny jest sałatka ze szczawiu. Dodałam do niej dorsza, jabłko i marchewkę. Sałatkę polałam sosem malinowym. Zapraszam na przepis.

Sałatka ze szczawiu i jabłkaSałatka ze szczawiu, dorsza i sosu malinowego

Składniki na sałatkę (1 duży talerz):

  • 1 pęczek szczawiu,
  • kilka listków roszponki,
  • pół jabłka,
  • 1 marchewka,
  • garść obranych pestek słonecznika,
  • kilka łyżeczek domowego dżemu malinowego (lub kilkanaście mrożonych, a w sezonie świeżych malin),
  • 2 małe filety rybne lub 1 większy.

Do doprawienia ryby:

  • sól himalajska,
  • pieprz cytrynowy,
  • odrobina słodkiej papryki,
  • rozmaryn,
  • majeranek,
  • olej do smażenia ryby.

Sos malinowy:

  • dwie łyżeczki domowego dżemu malinowego (lub mrożona, a w sezonie świeże maliny),
  • łyżeczka soku malinowego,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki musztardy krymskiej łagodnej,
  • świeżo mielony pieprz,
  • sól himalajska.

Przygotowanie:

  1. Filety rybne oprósz z obu stron solą i pieprzem. Przypraw papryką, rozmarynem, majerankiem i pieprzem cytrynowym.
  2. Przygotuj sos. W szklance połącz ze sobą oliwę i ocet balsamiczny. Dodaj dżem malinowy lub rozdrobione maliny i łyżeczkę soku malinowego. Dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj z musztardą. Odstaw do lodówki do schłodzenia.
  3. Umyj i wysusz szczaw. Z liści usuń zgrubiałe części. Szczaw ułóż na dużym talerzu.
  4. Marchewkę obierz, umyj i pokrój w paski przy pomocy nożyka Julienne. Jabłko umyj, nie obieraj, pokrój w cienkie plastry.
  5. Marchewkę i jabłko ułóż na liściach szczawiu. Sałatę uzupełnij umytymi liśćmi roszponki.
  6. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Obsmaż na nim rybę z obu stron (przez 2-3 minuty z każdej strony). Przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pokrój rybę na małe kawałki.
  7. Sałatę udekoruj keksami dżemu malinowego lub kawałkami malin. Na wierzchu sałaty rozłóż rybę. Podawaj z sosem malinowym.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Categories: Przepisy i produkty kulinarne