Wakacyjny pstrąg pieczony z warzywami

Pstrąg pieczony z warzywami

Pstrąg pieczony z warzywami – potraktowany masłem, ziołami, czosnkiem i cytryną to dobry pomysł na letni obiad jednogarnkowy. Dlaczego? Ponieważ pstrąg to typowo wakacyjne danie. W nadmorskich polskich kurortach i restauracjach ulokowanych nad jeziorami podawany jest z frytkami i rozmaitymi surówkami. Zamiast frytek proponuję pieczone połówki młodych kartofli – to zdrowsza, a jednocześnie przepyszna alternatywa dla ziemniaków smażonych w głębokim tłuszczu. W zastępstwie surówek zaserwuj pieczone warzywa. Włóż je do tego samego naczynia co resztę produktów. To dobre rozwiązanie, bo zmywania będzie mniej. A wiadomo, że latem nie ma czasu na takie przyziemne czynności 🙂

Pstrąg pieczony z warzywami – ziemniakami, marchewką i pietruszką

Składniki:

  • 2 wypatroszone pstrągi,
  • 1 umyta cytryna,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 marchewki (w sezonie młode marchewki),
  • natka marchewki lub pietruszki (kilka gałązek),
  • 3 pietruszki,
  • 5 średniej wielkości młodych ziemniaków,
  • sól himalajska,
  • 5-6 łyżek masła klarowanego w zależności od wielkości ryb,
  • pieprz cytrynowy lub ziołowy,
  • rozmaryn,
  • lubczyk,
  • inne przyprawy wedle uznania.

Przygotowanie:

  1. Ryby umyj, osusz za pomocą ręcznika papierowego, skrop sokiem z cytryny. Każdego pstrąga natnij na jednym boku.
  2. Ryby dopraw solą, pieprzem, rozmarynem, lubczykiem, ewentualnie innymi ziołami. Posmaruj masłem klarowanym (również wewnątrz pstrągów). Obierz i pokrój czosnek w duże plastry. Kilka z nich włóż do środka ryb, resztę odstaw na bok.
  3. Piekarnik nagrzej do 250 stopni. Naczynie żaroodporne wyłóż folią lub papierem do pieczenia. W naczyniu ułóż pstrągi.
  4. Umyj i obierz marchewki, pietruszki i ziemniaki. Marchewki i pietruszki pokrój w grube plastry, ziemniaki przekrój na połówki.
  5. Wokół pstrągów ułóż warzywa, dwie połówki cytryn i plastry czosnku. Na wierzchu dania połóż umytą natkę pietruszki lub marchewki. Warzywa potraktuj solą i pieprzem.
  6. Jeśli używasz foli, przykryj nią danie, jeśli papier, zakryj naczynie żaroodporne pokrywką. Piecz w zależności od wielkości ryb przez 20 minut, jeśli są duże, przez 15, jeśli są małe.
  7. Podawaj ciepłe bez żadnych dodatków. Wszystko co potrzebne już przygotowałeś.
5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes

Categories: Przepisy i produkty kulinarne

  • Iza

    Fajny pomysł. Nie trzeba osobno gotować warzyw. Wygląda smacznie 🙂