Wakacyjny pstrąg pieczony z warzywami

Pstrąg pieczony z warzywami

Pstrąg pieczony z warzywami – potraktowany masłem, ziołami, czosnkiem i cytryną to dobry pomysł na letni obiad jednogarnkowy. Dlaczego? Ponieważ pstrąg to typowo wakacyjne danie. W nadmorskich polskich kurortach i restauracjach ulokowanych nad jeziorami podawany jest z frytkami i rozmaitymi surówkami. Zamiast frytek proponuję pieczone połówki młodych kartofli – to zdrowsza, a jednocześnie przepyszna alternatywa dla ziemniaków smażonych w głębokim tłuszczu. W zastępstwie surówek zaserwuj pieczone warzywa. Włóż je do tego samego naczynia co resztę produktów. To dobre rozwiązanie, bo zmywania będzie mniej. A wiadomo, że latem nie ma czasu na takie przyziemne czynności 🙂

Pstrąg pieczony z warzywami – ziemniakami, marchewką i pietruszką

Składniki:

  • 2 wypatroszone pstrągi,
  • 1 umyta cytryna,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 marchewki (w sezonie młode marchewki),
  • natka marchewki lub pietruszki (kilka gałązek),
  • 3 pietruszki,
  • 5 średniej wielkości młodych ziemniaków,
  • sól himalajska,
  • 5-6 łyżek masła klarowanego w zależności od wielkości ryb,
  • pieprz cytrynowy lub ziołowy,
  • rozmaryn,
  • lubczyk,
  • inne przyprawy wedle uznania.

Przygotowanie:

  1. Ryby umyj, osusz za pomocą ręcznika papierowego, skrop sokiem z cytryny. Każdego pstrąga natnij na jednym boku.
  2. Ryby dopraw solą, pieprzem, rozmarynem, lubczykiem, ewentualnie innymi ziołami. Posmaruj masłem klarowanym (również wewnątrz pstrągów). Obierz i pokrój czosnek w duże plastry. Kilka z nich włóż do środka ryb, resztę odstaw na bok.
  3. Piekarnik nagrzej do 250 stopni. Naczynie żaroodporne wyłóż folią lub papierem do pieczenia. W naczyniu ułóż pstrągi.
  4. Umyj i obierz marchewki, pietruszki i ziemniaki. Marchewki i pietruszki pokrój w grube plastry, ziemniaki przekrój na połówki.
  5. Wokół pstrągów ułóż warzywa, dwie połówki cytryn i plastry czosnku. Na wierzchu dania połóż umytą natkę pietruszki lub marchewki. Warzywa potraktuj solą i pieprzem.
  6. Jeśli używasz foli, przykryj nią danie, jeśli papier, zakryj naczynie żaroodporne pokrywką. Piecz w zależności od wielkości ryb przez 20 minut, jeśli są duże, przez 15, jeśli są małe.
  7. Podawaj ciepłe bez żadnych dodatków. Wszystko co potrzebne już przygotowałeś.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pstrąg pieczony z warzywami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Czas przygotowania razem

1 comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *