Pstrąg faszerowany szpinakiem i botwinką z marchewką i ziemniakami

Pstrąg faszerowany szpinakiem i botwinką

Pstrąg faszerowany szpinakiem to jedno z moich ulubionych dań z rybą w roli głównej. W sezonie farsz ze szpinaku uzupełniam botwinką z własnej działki. Oprócz tego do dania dodaję migdały, młodą cebulkę i natkę pietruszki lub marchewki. Pstrąg lubi towarzystwo masła, więc nie może go w tym daniu zabraknąć. Używam masła ghee, które jest oczyszczone ze wszelkich szumowin i zanieczyszczeń. Jest to bardzo zdrowy tłuszcz, który można używać do smarowania pieczywa, ale także smażenia i pieczenia. Dodatkowo ten rodzaj masła nadaje potrawie oryginalny, lekko orzechowy posmak.

Pstrąg faszerowany szpinakiem i botwinką – przepis krok po kroku

Składniki na 2 porcje:

  • 2 wypatroszone, oczyszczone i umyte pstrągi,
  • 10 migdałów,
  • kilka liści botwinki,
  • garść szpinaku,
  • 1 mała cytryna,
  • natka pietruszki lub marchewki,
  • 4 średniej wielkości marchewki,
  • 2 młode cebule,
  • 2 pietruszki,
  • połowa korzenia seleram
  • 8 dużych młodych ziemniaków,
  • kilka łyżek masła ghee (lub innego masło klarowanego),
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

  1. Umyj botwinkę, szpinak, cytrynę, marchewki, pietruszkę, selera i natkę.
  2. Marchewki i pietruszkę pokrój w plastry. Selera pokrój w kostkę.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  4. Pstrągi przekrój wzdłuż, posól, popierz, polej sokiem z 1/4 cytryny. Ryby dopraw również w środku. Wnętrze ryb potraktuj łyżką masła i kilkoma plastrami obranego czosnku.
  5. Wyszoruj i pokrój ziemniaki na połówki lub ćwiartki (nie musisz ich obierać!).
  6. Ryby nafaszeruj liśćmi botwinki, szpinaku, natką i kilkoma migdałami. Resztę cytryny pokrój w plastry.
  7. Na rybach ułóż kilka kawałków masła. Delikatnie posmaruj je masłem także od spodu. Rozłóż ryby na folii do pieczenia. Na wierzch połóż pokrojone plastry cytryny. Obok ułóż pokrojone warzywa: marchewki, pietruszkę, ziemniaki, kilka migdałów i parę plastrów czosnku. Warzywa lekko posól. Zawiń folię.
  8. Piecz przez 20 (przed wyciągnięciem z piekarnika upewnij się, że ziemniaki są już wystarczająco miękkie).
  9. Ułóż na talerzu, udekoruj kiełkami np. rzodkiewki i podawaj.

Wskazówki:

  1. Możesz użyć świeżego lub mrożonego szpinaku.
  2. Ziemniaki możesz zastąpić batatami lub burakami (które również możesz upiec w piekarniku).
  3. Zamiast pieczonych warzyw danie możesz podać z surówką z sałaty, marchewki lub selera.
  4. Masło możesz połączyć z posiekanym czosnkiem – wtedy przyrządzisz rybę z dodatkiem masła czosnkowego.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Categories: Przepisy i produkty kulinarne