Trzy przepisy na soki

Przepisy na soki – trzy pomysły na zdrowe napoje warzywno-owocowe

Do tego, że soki są smaczne, nie trzeba Cię pewnie przekonywać. Jednak czy wiesz, że ich regularne spożywanie może pomóc w zapobieganiu problemom zdrowotnym oraz w niwelowaniu ich skutków? Wypróbuj przepisy na soki, które dostarczą Twojemu organizmowi substancji odżywczych w najbardziej lekkostrawnej formie.

Do przygotowania soku polecam wyciskarki, szczególnie te wolne od bisfenolu. Są one urządzeniami wolnoobrotowymi, dzięki czemu miażdżą całe owoce. Ponadto składniki odżywcze nie ulegną utlenianiu, co przekłada się na wzbogacenie napoju w witaminy i minerały. Kolor soku będzie intensywniejszy i bardziej naturalny, a miąższ suchy, dzięki czemu idealnie spełni swoje zadanie. Niestety, wadą wyciskarek wolnych od bisfenolu jest ich wysoka cena. Za urządzenie tego typu zapłacimy około 1900 zł. Moim zdaniem jednak warto ponieść taki wydatek, bo przecież nie ma nic cenniejszego od zdrowia.

Do robienia soków staram się używać owoców i warzyw rosnących w Polsce. Jeżeli jednak mam ochotę na cytrusy, kupuję je w sprawdzonych ekologicznych sklepach.

Dzisiaj przygotowałam przepisy na 3 różne soki, które pomogą Ci oczyścić organizm z toksyn, wzmocnią Twoją odporność oraz dodadzą Ci energii.

Przepisy na soki – moje ulubione warzywa i owoce

Trzy soki warzywno-owocoweDo zrobienia soków używam przede wszystkim liści selera, które mają silne właściwości odchudzające oraz oczyszczające organizm. Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, kwas foliowy, witaminę PP oraz E (zwaną witaminą młodości) oraz związki mineralne: wapń, potas i cynk, a także nieco magnezu i żelaza. Duża zawartość błonnika pokarmowego pomaga w leczeniu zaparć i skutecznie obniża poziom złego cholesterolu.

Drugim bardzo ważnym składnikiem jest czerwony burak, szalenie zdrowe warzywo. Jednym z najważniejszych związków występujących w soku z buraka jest kwas foliowy, który wpływa na prawidłową pracę wszystkich narządów oraz poprawne funkcjonowanie komórek. Ponadto zawiera potas, żelazo, mangan, kobalt, witaminy A i C oraz witaminy z grupy B. Częste picie soku z buraka pomaga w leczeniu wielu schorzeń, m.in. anemii, nadciśnienia, chorób układu pokarmowego oraz poprawia samopoczucie. Napój ten jest szczególnie polecany dla osób po przebytych chorobach nowotworowych.

Obowiązkowo dodaję również jabłka, które nie tylko usuwają z organizmu toksyny, ale również bardzo dobrze wpływają na skórę, która dzięki nim staje się jędrna, gładka i rozświetlona. Pamiętaj, aby wyciskać jabłka razem ze skórką, ponieważ zawiera ona pektyny, które wyłapują toksyny z organizmu i polifenole będące utleniaczami.

Nie zapominam również o marchwi, która zawiera cenny przeciwutleniacz – beta-karoten. Marchewka wspomaga powstrzymywanie starzenia się organizmu oraz wzmacnia naszą odporność.

Przepis na sok oczyszczający organizm z toksyn

• 5 łodyg selera,
• 5 łodyg pietruszki zielonej,
• pół korzenia selera,
• 2 duże marchewki,
• 2 jabłka,
• 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie:
1. Umyj starannie składniki.
2. Usuń pestki z jabłek.
3. Pokrój wszystkie składniki na kawałki i wrzuć je do sokowirówki lub wyciskarki.

Przepis na sok wzmacniający odporność

• 2 średnie buraki,
• 2 duże marchewki,
• 2 jabłka,
• 3 łodygi pietruszki zielonej,
• 1 ząbek czosnku.

Przepis na sok dodający energii na dobry początek dnia

• 1 jabłko,
• 2 mandarynki lub 1 mała pomarańcza,
• 1 mały grajepfrut,
• 1 marchewka,
• mały pęczek mięty.

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
  • Hania Markiewicz

    Ja bardzo lubie świeże soki, właściwie od dziecka. Kiedyś mieliśmy stara sokowirówkę ale zdecydowaliśmy się na kupno czegoś lepszego, wolnoobrotwej wyciskarki Huroma. Jest świetna

  • Świeże soki to bogactwo witamin i ogromna frajda przy komponowaniu ich składników 🙂