Przepis na gorącą czekoladę z kokosem

Wegańska gorąca czekolada z mlekiem kokosowym

Filiżanka gorącej czekolady jest niezastąpiona w chłodny zimowy wieczór. Korzenny aromat napoju gwarantuje poprawę nastroju. A to tylko jedna z zalet gorącej czekolady.

Czekolada jest bogatym źródłem magnezu, dzięki czemu poprawia pracę mózgu i redukuje zmęczenie. Poza tym chroni naszą skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym, a dzięki flawonolom przeciwdziała powstawaniu komórek nowotworowych. Ponadto pomaga w przezwyciężeniu depresji oraz poprawia krążenie krwi.

Wypróbuj przepis na gorącą czekoladę na mleku kokosowym.

Przepis na gorącą czekoladę

Składniki na jedną filiżankę:

  • mleko kokosowe,
  • 5 kostek gorzkiej czekolady min 70%,
  • 1 łyżeczka prawdziwego kakao,
  • szczypta cynamonu (lub według uznania),
  • szczypta soli himalajskiej,
  • kokos do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. W garnuszku zagotuj mleko.
  2. Następnie wrzuć czekoladę i kakao, mieszaj do rozpuszczenia, wsyp cynamon i sól.
  3. Gotową czekoladę przelej do filiżanki i posyp kokosem.
    Smacznego!

Wskazówki: Do gorącej czekolady pasować będą  niskokaloryczne muffinki.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Wegańska gorąca czekolada z mlekiem kokosowym
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Czas przygotowania razem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *