Płaski chlebek z chia

Płaski chlebek z chia

Wafle ryżowe to produkt mocno przetworzony, dlatego nie powinno się go jeść zbyt często. Jeśli szukasz alternatywy dla nich, chrupkiego pieczywa lub krakersów, właśnie ją znalazłeś! Płaski chlebek z chia to przepis dla Ciebie 🙂

Przepis na płaski chlebek z chia

Składniki:

  • 4 łyżki nasion chia,
  • 4 łyżki pestek dyni lub słonecznika,
  • 4 łyżki mąki jaglanej, gryczanej lub ryżowej,
  • 2  łyżki mąki ziemniaczanej lub z tapioki,
  • 1 łyżka białka konopnego,
  • 1 łyżka melasy, miodu lub syropu klonowego,
  • 1 łyżka czarnego sezamu lub gomasio – soli sezamowej,
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej lub nieco mniej, jeśli użyłeś gomasio,
  • 200 ml wody.

Przygotowanie:

  1. Nasiona chia zalej ciepłą wodą (około pół szklanki wody) i odstaw na kwadrans. Po tym czasie z chia powstanie „budyń”.
  2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Wszystkie składniki prócz pestek dyni/słonecznika wsyp do miski i zmieszaj z chia. Wszystko zblenduj.
  4. Do masy dodaj pestki. Jeszcze raz pomieszaj.
  5. Wyłóż masę na papier do pieczenia. Im grubsza warstwa ciasta, tym chleb powinien się dłużej piec.
  6. Piecz około 30-35 minut z termoobiegiem.

Dlaczego warto jeść płaski chlebek z chia?

  1. Jest bogaty w proteiny i białko.
  2. Jest niskokaloryczny.
  3. Chia to źródło witamin z grupy B.

Wskazówki:

  1. Chlebek możesz zabrać do pracy, szkoły i na wycieczkę.
  2. Chlebek świetnie smakuje z masłem orzechowym, pastą kokosową lub warzywną.

 

5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes
  • Rodzinka Biega

    Przepis już zapisałam 🙂 Z chęcią zrobię taki chlebek w domu!
    Pozdrawiam, Asia z Rodzinka Biega

    • Cieszę się Asiu 🙂 Koniecznie daj znać, jak wyszedł. Pozdrawiam 😉

  • Amelia Oliwka

    Nie mam termoobiegu ☹ Czy sie uda?

    • @ameliaoliwka:disqus Jeśli chleb nie będzie chciał się upiec od spodu, spróbuj opcję „dół” lub „góra-dół”, jeśli nie masz takich wariantów w swoim piekarniku, po prostu piecz chlebek dłużej, co jakiś czas sprawdzając, czy się za bardzo nie przypiekł 🙂