Zupa krem z marchewki i imbiru

Pikantna zupa krem z marchewki i imbiru

Lekko słodka marchewka i ostry imbir to duet idealny. Przekonasz się o tym robiąc pyszną zupę, która dobrze sprawdzi się przede wszystkim zimą. Zupa krem z marchewki i imbiru rozgrzewa, jak żadne inne danie. Podaj ją na rodzinne przyjęcie lub szybki obiad.

Zupa krem z marchewki i imbiru

Składniki na ok. 5 porcji:

  • 10 średnich marchewek,
  • 2 plasterki imbiru,
  • garść lubczyku,
  • szczypta cząbru,
  • 5-6 szklanek bulionu warzywnego,
  • sól himalajska i pieprz do smaku,
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego.

Przygotowanie:

  1. Marchewki dokładnie umyj i obierz. Odkrój dwa plasterki imbiru.
  2. Do gorącego bulionu dodaj marchewki i imbir. Gotuj do miękkości.
  3. Odstaw na chwilę do ostygnięcia. Dopraw cząbrem, solą i pieprzem. Zmiksuj na gładki krem.
  4. Zmieszaj z jogurtem naturalnym.
  5. Przelej do półmisków lub kubków.
  6. Udekoruj wedle uznania.

Kremową zupę marchewkową możesz podać z chipsami z pietruszki, które przygotujesz w prosty sposób:

  1. Pietruszkę umyj i obierz. Pokrój w cienkie plasterki.
  2. Pietruszkę wymieszaj z kilkoma łyżkami dobrej jakości oleju, minimalną ilością pieprzu i soli (zupa jest już wystarczająco pikantna, więc nie należy przesadzać). Dodaj szczyptę kozierdaki. Ponownie wymieszaj. Piecz w ok. 180 stopniach przez 10 minut.

Wskazówki:

Krem z marchewki i imbiru możesz serwować także z groszkiem ptysiowym (np. orkiszowym), grzankami, roszponką.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Categories: Przepisy i produkty kulinarne

  • Karolka

    Wygląda super!