Pierniczki z mąki żytniej
Ze wszystkich ozdób świątecznych najbardziej podobają mi się te, które można zrobić samodzielnie. Do takich dekoracji należą pierniczki. Wystarczy trochę mąki, miodu i przypraw, by upiec pachnące, smaczne i pięknie prezentujące się ciastka. Dziś proponuję Wam pierniczki z mąki żytniej – zdrowe, niskokaloryczne i szybkie w wykonaniu.
Przepis na pierniczki z mąki żytniej
Składniki (na około 30 pierniczków):
- 250 ml dobrej jakości miodu,
- 25 ml spirytusu lub innego alkoholu,
- 300 g mąki żytniej,
- łyżeczka goździków,
- szczypta szafranu,
- łyżeczka pieprzu czarnego,
- łyżeczka kardamonu,
- ew. łyżeczka domowej roboty przyprawy do piernika.
Przygotowanie:
- 150 g mąki żytniej upraż na suchej patelni.
- Zmiel pieprz. Goździki i kardamon utłucz w moździerzu. Zmieszaj wszystkie przyprawy.
- Miód podgrzej. Dodaj do niego przyprawy, uprażoną mąkę oraz spirytus. Połącz z resztą mąki.
- Wyrób ciasto. Stolnicę posyp odrobiną mąki, rozwałkuj ciasto i wycinaj pierniczki o dowolnych kształtach. Pamiętaj o zrobieniu dziurek, by móc zawiesić ciastka na choince.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Wyłóż pierniczki na blaszkę delikatnie posmarowaną tłuszczem. Piecz do 8 minut.
- Odstaw ciastka do ostygnięcia.
- Przygotuj polewę.
Składniki na polewę:
- 200 ml śmietanki 30%,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 60 g masła.
Przygotowanie polewy:
Śmietankę zagotuj. Pokrusz czekoladę i zalej ją śmietanką. Wymieszaj. Do rozpuszczonej czekolady dodaj masło. Ponownie zmieszaj. Polej ciasteczka i dowolnie je udekoruj – np. kokosem.
Przydatne wskazówki:
- Po upieczeniu pierniczki będą bardzo twarde. Zmiękną po kilku dniach.
- Ciastka przechowuj w kartonowym lub metalowym zamkniętym pudełku.
- Jeśli chcesz, żeby pierniczki szybciej zmiękły, do pudełka, w którym je przechowujesz włóż kawałki cytryny lub jabłka.
Dodaj komentarz