Pierniczki z mąki żytniej

Pierniczki z mąki żytniej

Ze wszystkich ozdób świątecznych najbardziej podobają mi się te, które można zrobić samodzielnie. Do takich dekoracji należą pierniczki. Wystarczy trochę mąki, miodu i przypraw, by upiec pachnące, smaczne i pięknie prezentujące się ciastka. Dziś proponuję Wam pierniczki z mąki żytniej – zdrowe, niskokaloryczne i szybkie w wykonaniu.

Przepis na pierniczki z mąki żytniej

Składniki (na około 30 pierniczków):

  • 250 ml dobrej jakości miodu,
  • 25 ml spirytusu lub innego alkoholu,
  • 300 g mąki żytniej,
  • łyżeczka goździków,
  • szczypta szafranu,
  • łyżeczka pieprzu czarnego,
  • łyżeczka kardamonu,
  • ew. łyżeczka domowej roboty przyprawy do piernika.

Przygotowanie:

  1. 150 g mąki żytniej upraż na suchej patelni.
  2. Zmiel pieprz. Goździki i kardamon utłucz w moździerzu. Zmieszaj wszystkie przyprawy.
  3. Miód podgrzej. Dodaj do niego przyprawy, uprażoną mąkę oraz spirytus. Połącz z resztą mąki.
  4. Wyrób ciasto. Stolnicę posyp odrobiną mąki, rozwałkuj ciasto i wycinaj pierniczki o dowolnych kształtach. Pamiętaj o zrobieniu dziurek, by móc zawiesić ciastka na choince.
  5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Wyłóż pierniczki na blaszkę delikatnie posmarowaną tłuszczem. Piecz do 8 minut.
  6. Odstaw ciastka do ostygnięcia.
  7. Przygotuj polewę.

Składniki na polewę:

  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 60 g masła.

Przygotowanie polewy:

Śmietankę zagotuj. Pokrusz czekoladę i zalej ją śmietanką. Wymieszaj. Do rozpuszczonej czekolady dodaj masło. Ponownie zmieszaj. Polej ciasteczka i dowolnie je udekoruj – np. kokosem.

Przydatne wskazówki:

  1. Po upieczeniu pierniczki będą bardzo twarde. Zmiękną po kilku dniach.
  2. Ciastka przechowuj w kartonowym lub metalowym zamkniętym pudełku.
  3. Jeśli chcesz, żeby pierniczki szybciej zmiękły, do pudełka, w którym je przechowujesz włóż kawałki cytryny lub jabłka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *