Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów – na kanapki i nie tylko!

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów jest delikatna, ale zarazem sycąca. Możesz posmarować nią kanapki, podać ją jako dip do przekąsek, na przykład pokrojonych w słupki warzywa lub użyć jako smarowidło do domowych tortilli, krakersów czy chlebków pita. Warto sięgać po tę pastę również dlatego, że cieciorka to warzywo bogate w białko, jej spożywanie pomaga w odchudzaniu i redukuje poziom złego cholesterolu. Warzywo to świetnie komponuje się z suszonymi pomidorami, którymi także nie brakuje licznych właściwości zdrowotnych. Posiadają one działanie przeciwnowotworowe i są bogate w witaminę C. Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorowych to więc prawdziwy strzał w dziesiątkę!

Kanapkowa pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Składniki:

  • 2 szklanki ciecierzycy,
  • mały słoik suszonych pomidorów (najlepiej domowych lub tych z naturalnych upraw),
  • 100 -200 ml oleju lnianego (lub więcej wedle uznania, można również użyć oliwy),
  • zalewa z suszonych pomidorów,
  • 3 małe ząbki czosnku,
  • 3-4 łyżeczki soli himalajskiej do smaku,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę mocz w wodzie przez ok. 6-8 godzin (w naszym przypadku ciecierzyca moczona była całą noc). Po tym czasie opłukaj ją w wodzie, odsącz i gotuj do miękkości (ok. 50 minut).
  2. Ponownie odsącz ciecierzycę z wody. Dodaj do niej olej, pół zalewy z pomidorów i zmiksuj, na przykład przy pomocy blendera.
  3. Obierz i pokrój czosnek. Pokrój suszone pomidory. Wszystko dodaj do pasty, dopraw pieprzem i solą. Jeszcze raz zmiksuj. Jeśli pasta będzie „sucha”, dodaj resztę zalewy z pomidorów lub więcej oleju/oliwy i ponownie wymieszaj.
  4. Przełóż do wymytych słoików, zakręć i przechowuj w lodówce (nawet przez tydzień).
  5. Jeśli chcesz podać pastę jako dip do przekąsek, przełóż ją do miseczki i udekoruj, na przykład roszponką.

Wskazówki:

W sezonie suszone pomidory możesz zastąpić świeżymi.
Zamiast oleju lnianego możesz użyć nie tylko oliwy, ale również oleju z czarnuszki lub wiesiołka.
Z ciecierzycy możesz przygotować także smaczne bezmięsne kotleciki.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Czas przygotowania razem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *