Sok z arbuza i malin oraz brzoskwiń

Jeszcze letni – sok z arbuza i malin

Lato dopieka końca. Póki trwa, czerp z niego jak najwięcej! Jednymi z dobrodziejstw najcieplejszej z pór roku jest bogactwo sezonowych owoców. Zimą i jesienią nie smakują one już tak samo, dlatego dzisiaj proponuję sok z arbuza i malin.

Oprócz podanych owców do soku dodałam jabłka i brzoskwinie. Taki mix owoców gasi pragnienie i natychmiast nawadnia organizm, poza tym uzupełnia zużyte pokłady energii. Taki sok bogaty jest w potas, wapń, magnez i witaminę C. Oprócz tego zawiera cytrulinę, która posiada właściwości zmniejszające stany zapalne. W soku z arbuza i malin znajdziesz także likopen – silny antyoksydant.Sok z arbuza i jabłek

Arbuz daje uczucie rześkości, malina słodyczy, a brzoskwiniowa nuta sprawia, że sok jest bogaty w smaku.

Przepis na sok z arbuza i malin

Składniki dla dwóch osób:

  • ćwiartka arbuza,
  • 100 g malin,
  • 3 średnie jabłka,
  • 1 brzoskwinia.

Przygotowanie:

  1. Umyj wszystkie owoce.
  2. Arbuza obierz i pokrój na niezbyt duże kawałki.
  3. Obierz brzoskwinie. Potem pokrój je na ćwiartki razem z jabłkami.
  4. Wkładaj poszczególne owoce do sokowirówki.
  5. Przelewaj do szklanek lub słoików.

Wskazówki:

  1. W upalne dni do soku warto dodać kilka kostek lodu.
  2. Sok możesz udekorować cząstką arbuza, kawałkiem brzoskwini, kilkoma malinami lub listkiem mięty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *