Muffinki bezglutenowe z rabarbarem i bananami

Muffinki bezglutenowe z rabarbarem i bananami

Muffinki bezglutenowe to deser, który zrodził się w mojej głowie z dwóch potrzeb. Pierwsza – coś słodkiego, ale bez glutenu. Druga – coś z rabarbarem. Zaopatrzona w to wdzięczne majowe warzywo przez wielu uznawane za owoc i mąkę gryczaną podjęłam się wyzwania. Wyszło dość smacznie, więc zapraszam na przepis.

Przepis na muffinki bezglutenowe z rabarbarem i bananami

Składniki na około 16 dorodnych muffinów:

  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 3/4 szklanki orzeszków ziemnych,
  • 4 dojrzałe duże banany,
  • 3 średnie laski rabarbaru,
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego,
  • 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 laski wanilii,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 3 łyżki cukru brzozowego,
  • masło do natłuszczenia papilotek.

Przygotowanie muffinek z rabarbarem:

  1. Mąkę gryczaną przesiewamy do miski. Orzechy siekamy i rozdrabniamy przy pomocy młynka do kawy lub blendera.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Myjemy rabarbar i banany. Rabarbar drobno kroimy. Banany obieramy, kroimy w plastry, rozdrabniamy przy pomocy widelca. Do rabarbaru dodajemy ocet jabłkowy, mieszamy.
  3. Do mąki wsypujemy orzechy, cynamon, proszek do pieczenia, cukier i sól. Kroimy wanilię i ją także dodajemy do ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Do suchych składników dodajemy banany i ponownie mieszamy.
  5. Całość uzupełniamy o rabarbar, mieszamy po raz ostatni :).
  6. Przygotowujemy blaszkę do pieczenia. Papilotki na babeczki delikatnie smarujemy masłem. Każdą z nich napełniamy ciastem. Pieczemy około 25 minut.

Wskazówki:

Muffinki możemy udekorować polewą czekoladową, kleksem bitej śmietany lub dżemem.

 

 

 

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Categories: Przepisy i produkty kulinarne