Mleko makowe

Mleko makowe – źródło wapnia dla wegan i osób niejedzących nabiału

Z maku można przygotować nie tylko pyszne ciasto, ale także… mleko! Zaskoczony? Jeśli nie jesz nabiału lub jesteś weganem, pij je jak najczęściej, ponieważ mak jest jednym z najbogatszych źródeł wapnia. W 100 g ziaren tej rośliny znajduje się aż 1266 mg wapnia. Taka ilość pokrywa 140% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik mineralny.

W przemyśle farmaceutycznym wykorzystywany jest mak lekarski, z którego produkuje się np. morfinę. Natomiast mleko makowe przygotujesz na bazie maku niebieskiego, który jest wykorzystywany do przygotowania kutii, makowców czy łazanek.

Przepis na mleko makowe

Składniki:

  • 1 szklanka suchego niebieskiego maku,
  • 2 szklanki wrzątku,
  • 2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody,
  • ew. 1 łyżka miodu.

Przygotowanie:

  1. Zaparz mak. Szklankę suchego niebieskiego maku opłukaj na sitku. Następnie zalej je 2 szklanki wrzątku. Odstaw na pół godziny.
  2. Po tym czasie zblenduj mak albo zmiel go w maszynce.
  3. Do maku dodaj jeszcze 2 szklanki ciepłej wody. Jeszcze raz zblenduj.
  4. Napój przecedź przez sitko przy użyciu drewnianej łyżki.
  5. Mleko możesz posłodzić łyżkę miodu.
  6. Przelej mleko do słoika lub szklanej butelki.
  7. Przechowuj w lodówce maksymalnie przez dwa, trzy dni.

Wskazówki:

  • Mleko makowe to dobra baza do przygotowania owsianki, koktajlu lub różnych deserów.
  • Smak mleka możesz modyfikować dodając do niego cynamon, wanilię, kardamon.
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
  • Kati KB

    Mam w domu mak biały – czy nada się na takie mleko?

    • @katikb:disqus Tak! Mak biały jest trudniej dostępny niż niebieski, to prawdziwy rarytas. Jest delikatniejszy w smaku niż mak niebieski 🙂