Natury FankiZdrowe przepisy i naturalne kosmetyki
  • Agnieszka
  • Ania
  • Regulamin
  • Kontakt
Makowiec japoński bezglutenowy i wegański

Makowiec japoński – bezglutenowy i wegański

Grudzień 4, 2017 0 comments Article Zdrowe przepisy kulinarne Ania

Bezglutenowy i wegański makowiec japoński. Prosty, bo nie wymaga pieczenia biszkoptu. Jego przygotowanie ogranicza się do zrobienia masy makowej, ugotowania komosy ryżowej i roztopienia czekolady. Mak, migdały, żurawina i rodzynki tworzą iście świąteczną kompozycję, idealną na Boże Narodzenie. Makowiec japoński możesz podawać także na co dzień, bo jest bardzo zdrowy, a to dzięki makowi – cennemu źródłowi wapnia.

Przepis na makowiec japoński – bezglutenowy i wegański

Składniki:

  • 250 gram maku,
  • 1 szklanka komosy ryżowej,
  • 100 gram migdałów,
  • 150 gram rodzynek,
  • 4 łyżki oleju kokosowego (lub w wersji niewegańskiej masła ghee),
  • 1/2 szklanki syropu z agawy (lub w wersji niewegańskiej miód),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jabłko,
  • 1 banan,
  • garść świeżej lub suszonej żurawiny,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • kilka kropel ekologicznego aromatu waniliowego,
  • kilka kropel ekologicznego aromatu pomarańczowego,
  • wiórki kokosowe do dekoracji,
  • ewentualnie ekspandowana kasza jaglana do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Mak namocz dzień wcześniej.
  2. Kolejnego dnia odsącz mak z wody, zmiel go dwukrotnie w maszynce do mięsa lub zmiksuj przy pomocy blendera. Odstaw na bok. Obierz jabłko i banana, je również zblenduj.
  3. Komosę ryżową opłukaj w gorącej wodzie, odsącz i ugotuj. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Zmiel migdały.
  5. Masę makową, 100 gram rodzynek, zmielone migdały, owoce, olej kokosowy (lub masło ghee), mąkę ziemniaczaną, syrop z agawy (lub miód) i komosę ryżową zmiksuj na jedną masę. Dodaj do niej resztę rodzynek, większą połowę żurawiny i aromaty.
  6. Torownicę posmaruj tłuszczem i wyłóż na nią masę. Wyrównaj. Piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  7. Po upieczeniu odstaw makowiec po japońsku do ostudzenia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Polewę rozsmaruj na cieście. Udekoruj resztą żurawiny, wiórkami kokosowymi i ekspandowaną kaszą jaglaną.

Wskazówki:

  • Makowiec po japońsku urozmaicisz dodając do niego skórkę pomarańczową lub cytrynową, orzechy włoskie, suszone jabłka, śliwki lub morele.
  • Ciasto możesz udekorować także wegańskim lukrem lub płatkami migdałowymi.
  • Zamiast komosy ryżowej możesz użyć kaszy jaglanej.

Dlaczego warto jeść makowiec japoński?

  • Mak – cenne źródło wapnia, witamin A, E, C i D. Oprócz tego zawiera żelazo, miedź, mangan, cynk i fosfor.
  • Migdały – zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez oraz miedź.
  • Komosa ryżowa – źródło pełnowartościowego białka.

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Bezglutenowy i wegański makowiec japoński
Ania
Opublikowany
2017-12-04
Czas przygotowania
1H
Czas gotowania/pieczenia
1H
Czas przygotowania razem
2H
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Przeczytaj również:

  • Mleko makowe – źródło wapnia dla wegan i osób niejedzących nabiałuMleko makowe – źródło wapnia dla wegan i osób niejedzących nabiału
  • Bezglutenowy piernik z burakówBezglutenowy piernik z buraków
  • Ciastka z dyni i żurawiny – bezglutenowe i wegańskieCiastka z dyni i żurawiny – bezglutenowe i wegańskie
Tags: bez drożdży, bez jajek, bez kazeiny, bez laktozy, bez pszenicy, dania bezglutenowe, dania wegańskie, dania wegetariańskie, zdrowe słodycze

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obserwuj nas na instagramie:

  • #pieczonewarzywa pojawiały się u nas już wiele razy. To jedna z opcji, która #nigdysienienudzi i jest świetna na chłodniejsze dni 👍
My najbardziej lubimy wcinać takie #danie #nakolacje
Składniki:
batat,
pietruszka,
kawałek bakłażana,
garść sezamu,
2 łyżki oliwy,
ulubione przyprawy np. wędzona papryka, suszony czosnek, zioła prowansalskie
Sos:
4 łyżki pasty tahini,
pół szklanki jogurtu roślinnego  Przygotowanie:
1. Warzywa umyj, obierz i pokrój.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem.
3. Wymieszaj oliwę z sezamem i mocz w niej kawałki warzyw. Wyłóż na blaszkę i piecz około 25 minut.
4. Wymieszaj składniki na sos. Podawaj z pieczonymi warzywami.  Dzięki dodatkowi sezamu i tahini danie jest bogatsze w żelazo 💪
#bataty #pietruszka #frytki #warzywa #żelazo #blw #przepisyblw #blwprzepisy #blwpolska #zdrowejedzenie #zdrowegotowanie #pycha #wiemcojem #mniam #mamagotuje #jemytosamo #jedzeniedladzieci #supper #fit #healthymeal #healthyfood #goodfood #ironfood #blwrecipes #blwideas #naturyfanki
  • To nie przepis, ale raczej pomysł, inspiracja 💁‍♀️ Na NORMALNE #jedzenie bo ostatnio coraz częściej słyszymy, że jemy nienormalne rzeczy 🤦‍♀️ Po pierwsze, rzeczy nie jemy. A po drugie, dla nas #zdrowejedzenie jest normalne. Jak ktoś ma inne normy, jego sprawa, nie wcinamy się🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ Fajnie, jeśli to działałoby w obie strony.  Łapcie pomysł na #pesto a w roli głównej #szpinak
Potrzebujecie:
💚 garść szpinaku
💚 2 ząbki czosnku
💚 garść słonecznika
💚 3-4 łyżki oliwy z oliwek
💚 opcjonalnie: łyżeczka płatków drożdżowych
Słonecznika prażycie na patelni, czosnek obieracie i siekacie. Miksujecie z oliwą, szpinakiem i płatkami. Gotowe!
#kolacja #obiad #blw #jedzeniedladzieci
#mamagotuje #zdrowe #zdrowegotowanie #mniam #pycha #wiemcojem #jemzdrowo #zdroweprzepisy #blwpolska #blwprzepisy #jedzonko #supper #dinner #healthyfood #healthymeal #blwideas #blwrecipes #yummy #goodfood #follow #naturyfanki
  • Najprostsze i najszybsze #ciastka które zdąży zrobić nawet ceniąca każdą wolną  minutę swojego życia mama 🤦‍♀️
Amarantuski 🍪🍪🍪
Składniki:
👍 3 szklanki amarantusa ekspandowanego
👍 1 szklanka ekspandowanej kaszy jaglanej 👍 2 dojrzałe banany
👍 kilka łyżek musu z mango  Przygotowanie:
1. Banany rozgnieć np. tłuczkiem do ziemniaków ;)
2. Do miski wsyp amarantus i kaszę.
3. Zmieszaj amarantus, kaszę i banany.
4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni w opcji z termoobiegiem.
5. Przygotuj blaszkę do pieczenia. Z masy formuj kuleczki. Układaj je na blaszce i spłaszczaj. Na każde ciastko nakładaj niewielką porcję musu z mango (zblendowane mango ;)).
6. Piecz około 18 minut.  Inspiracja: @alaantkoweblw  #ciasteczka #mamagotuje #zdroweprzepisy #amarantus #amarantuski #zdrowegotowanie #blw #prostegotowanie #przepisy #mniam #bobaslubiwybor #fit #drugieśniadanie #deser #fitdeser #słodycze #zdrowesłodycze #zdroweprzepisy #fitprzepisy #blwprzepisy #healthyfood #healthyeating #goodfood #yummy #babyleadweaning #follow #naturyfanki
  • PIĘKNA POLSKA ZŁOTA JESIEŃ 🍂
#natura #jesien #przyroda #polska #polskajestpiekna #ojcowskiparknarodowy #liście #zdrowo #detoks #swiezepowietrze #malopolska #sobota #spacer #relaks #weekend #relax #detox #poland #healthylifestyle #healthy #goodtime #hobby #freetime #naturyfanki #followme
  • Babiogórski Park Narodowy 🍂
#babiagora #natura #beskidzywiecki #szlaki #jesień #góry #przyroda #relaks #sobota #las #weekend #poland #natural #relax #freetime #goodtime #goodnight🌙 #instagram #followme #naturyfanki
  • Prawdopodobnie najlepszy tort na świecie 😉🍰
Przepis w bio
#tort #weekend #zdrowo #urodziny #zdroweslodycze #slodkosci #cosslodkiego #zdrowejedzenie #jedzenie #kwiaty #bezcukru #sugarfree #goodfood #food #healthyfood #healthy #goodnight🌙 #followme #blog #blogger #instagram #naturyfanki
  • Widok z Trzech Koron 💚💚💚
#polska #trzykorony #zdrowo #natura #przyroda #pieniny #las #szlak #relaks #poland #sromowceniżne #relax #weekend #followme #instagram #naturyfanki
  • Dawno nie było tutaj przepisów! Lato minęło błyskawicznie, a czas jakby się skurczył. Dlatego spieszymy z nowym, jesiennym już pomysłem na śniadanie. 🧡Pomarańczowa owsianka:🧡
Na 2 porcje:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- łyżka nasion chia,
- kilka daktyli,
- szklanka puree z dyni,
- pół łyżeczki imbiru,
- pół łyżeczki kurkumy, - pół łyżeczki cynamonu.  Opcjonalnie: - miód/ syrop daktylowy,
- jesienne owoce do podania - u nas maliny i figa,
- płatki kokosowe do posypania,
- łyżeczka oleju lnianego,
- masło orzechowe.  Przygotowanie:
1. Płatki przygotować wieczorem. Zalać je gorącą wodą. Wymieszać z posiekanymi daktylami i nasionami chia. Po kilku minutach dodać przyprawy i jeszcze raz wymieszać.
2. Rano płatki wymieszać z puree z dyni, podgrzać. 
3. Po podgrzaniu polać olejem lnianym, dodać owoce, płatki kokosowe, polać miodem lub syropem. Można dodać także masło orzechowe.  #jesień #mniam #śniadanie #śniadanienasłodko #dynia #śniadaniemistrzów #blw #blwpolska #jemytosamo #blwprzepisy #przepisy #owsianka #zdroweśniadanie #zdrowejedzenie #pycha #breakfast #sweetbreakfast #yummy #yummyfood #recipes #pumpkin #blwrecipes #healthyfood #healthybreakfast #porridge #naturyfanki
  • Udanego weekendu 😊
#weekend #wrzesień #kazimierzdolny #lato #zdrowo #herbata #zielonaherbata #kwiaty #natura #relaks #oczyszczanieorganizmu #detoks #relax #detox #tea #natural #goodtime #healthyfood #instaphoto #followme #naturyfanki
Przejdź do instagrama

Wyszukaj

Polub nas na FB!

Zdrowe przepisy i naturalne kosmetyki – blog

Zdrowe przepisy

Na naszym blogu znajdziesz przede wszystkim przepisy bez glutenu, dania wegańskie i potrawy wegetariańskie. W naszym menu nie brakuje jednak także dobrej ryby, tradycyjnego rosołu i ulubionej wątróbki. Nie wpisujemy się w kulinarne schematy, jemy zdrowo, ale zgodnie z naszą intuicją.

Naturalne kosmetyki

Najlepsze kosmetyki to te naturalne. Przygotowujemy je na bazie ulubionej lawendy, ale dodajemy do nich również olejki, które są największym kosmetycznym skarbem natury.

Copyright Natury Fanki 2019 - Theme by ThemeinProgress

Na tej stronie używamy plików cookie Google, by móc świadczyć Ci usługi, personalizować reklamy i analizować ruch. Informacje o tym, jak korzystasz z tej strony, są udostępniane Google. Korzystając z niej, zgadzasz się na to.OK Więcej informacji
Privacy & Cookies Policy