Natury FankiZdrowe przepisy i naturalne kosmetyki
  • Agnieszka
  • Ania
  • Regulamin
  • Kontakt
Mąki bezglutenowe rodzaje

Mąki bezglutenowe – rodzaje. Którą do czego wybrać?

Sierpień 3, 2018 0 comments Article Porady Ania

Do tematu tego wpisu zainspirowała mnie nasza obserwatorka, Nina. Serdecznie dziękuję jej za pomysł! Będąc przez dłuższy czas na bardzo restrykcyjnej diecie eliminacyjnej przetestowałam różne mąki bezglutenowe. Czasami próby ich użycia były trafione, a czasami kompletnie nieudane. Dzisiaj wciąż się uczę, szukam nowych rozwiązań, testuję mąki, których do tej pory nie próbowałam. Jednocześnie jednak mam kilka sprawdzonych sposobów. Zapraszam na wpis. Dowiedz się, jakie są rodzaje mąk bez glutenu. Sprawdź, którą do czego wybrać.

Mąki bezglutenowe – rodzaje

Którą mąkę do czego wybrać?

Mąka gryczana

Pierwsza z użytych przeze mnie mąk bezglutenowych. Ma charakterystyczny i intensywny smak. Najlepiej sprawdza się w chlebach np. bezglutenowy chleb gryczany, chleb z patelni. Można dodawać ją też do ciasta na pizzę (najlepiej w połączeniu z innymi mąkami) oraz słodkich i pikantnych placuszków. Na jej podstawie przygotujesz także naleśniki i tarty np. tartę z cukinią. Jeśli chcesz zastąpić nią mąkę pszenną, połącz mąkę gryczaną w proporcjach 1:1 z inną mąką, np. ryżową.

Mąka ryżowa

Według mnie jedna z najbardziej uniwersalnych mąk bezglutenowych, ponieważ ma bardzo neutralny smak. Możesz wykorzystać ją do ciast, pizzy, muffinków, ciasteczek. Jeśli chcesz, by dobrze „kleiła” ciasto, połącz ją ze skrobią np. ziemniaczaną, tapioką lub mąką kukurydzianą, tak jak np. w przepisie na pizzę bezglutenową. W zdrowszej wersji wybierz mąkę z brązowego ryżu lub przygotuj mąkę z ryżu basmati (wystarczy zmielić ziarna w blenderze lub młynku).

Mąka jaglana

Jedna z najzdrowszych mąk. Wyrabiana jest z prosa. Ma neutralny smak. Podobnie jak mąkę ryżową, warto łączyć ją ze skrobiami. Możesz dodawać ją do ciast, pierogów, naleśników.

Mąka owsiana

Jeśli masz alergię na gluten lub celiakię, wybierz bezglutenową mąkę owsianą, ponieważ normalna może być zanieczyszczona glutenem. Mąka owsiana ma podobne właściwości do mąki pszennej, dlatego możesz dodać ją do ciasta, naleśników, placuszków. Mieląc płatki owsiane przy pomocy blendera przygotujesz mąkę samodzielnie.

Mąka ziemniaczana

To rodzaj mąki bezglutenowej, która dobrze skleja ciasta. W wypiekach łącz ją z mąką ryżową, owsianą, jaglaną lub gryczaną. Sprawdzi się w roli zagęstnika sosów i zup oraz przygotowywania kisieli, jak w przepisie na domowy kisiel pomarańczowy.

Mąka kukurydziana

Z tym typem mąki miałam do czynienia najmniej, ponieważ mam nietolerancję na kukurydzę. Przy jej zakupie lepiej wybierać mąkę ekologiczną, gdyż kukurydza jest jednym z najbardziej przetworzonych zbóż na świecie. Mąka kukurydziana sprawdzi się jako składnik ciast kruchych, ucieranych i naleśników.

Tapioka

Mąka wytwarzana z bulw manioku. Dodaje się ją do kisieli oraz budyniów. Sprawdza się także w roli zagęstnika sosów i zup. To dobra alternatywa dla mąki ziemniaczanej.

Mąka migdałowa

Powstaje ze zmielonych migdałów. Najlepiej odnajduje się w deserach, ale jest dość ciężka. Dlatego dodając mąkę migdałową do ciasta, najlepiej połącz ją z inną mąką, by nie powstał zakalec.

Mąka z ciecierzycy

Jedna z moich ulubionych mąk. Można zagęszczać nią sosy i zupy. Świetnie zastępuje jajko, dlatego warto użyć jej zamiast niego np. w plackach ziemniaczanych czy naleśnikach. Sprawdzi się także jako baza do panierki.

Mąka z soczewicy

Podobnie, jak mąka z ciecierzycy jest dobrym zagęstnikiem. Na jej podstawie można przygotować także bezglutenową panierkę.

Mąka kokosowa

Można dodawać ją do ciast, ciasteczek, muffinków. Dobrze sprawdza się nie tylko w deserach, ale również jako składnik dań wytrawnych – naleśników, pulpecików, chleba.

Mąki bezglutenowe – gdzie je kupić?

Jeszcze 2 lata temu, kiedy zaczynałam swoją przygodę z dietą eliminacyjną i zdrowym odżywianiem, mąki bezglutenowe dostępne były jedynie w sklepach ze zdrową żywnością. Dzisiaj sytuacja diametralnie się zmieniła! Mąkę ryżową czy gryczaną dostaniemy prawie w każdym supermarkecie. A niektóre sieci na stałe wprowadziły je do swojej oferty. Takimi sklepami są Lidl czy Biedronka.

Jak zrobić mąkę bezglutenową samemu?

Nie musisz pędzić do sklepu, kiedy zabraknie Ci mąki. Zaletą mąk bezglutenowych jest to, że większość z nich możesz przygotować samodzielnie. Wystarczy zmielić ziarna gryki, wiórki kokosowe, migdały czy cieciorkę, by cieszyć się domową mąką bezglutenową.

Summary
Mąki bezglutenowe - rodzaje. Którą do czego wybrać?
Article Name
Mąki bezglutenowe - rodzaje. Którą do czego wybrać?
Description
Rodzaje mąk bezglutenowych. Sprawdź, jaką mąkę najlepiej wybrać; która sprawdzi się w wypiekach, a która w daniach wytrawnych.
Author
Ania
Publisher Name
Natury Fanki
Publisher Logo

Przeczytaj również:

  • Domowy jogurt jaglanyDomowy jogurt jaglany
  • 13 właściwości oleju z pestek dyni13 właściwości oleju z pestek dyni
  • Zakwas na żurek bezglutenowyZakwas na żurek bezglutenowy
Tags: bez pszenicy, dania bezglutenowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obserwuj nas na instagramie:

…

Wyszukaj

Polub nas na FB!

Zdrowe przepisy i naturalne kosmetyki – blog

Zdrowe przepisy

Na naszym blogu znajdziesz przede wszystkim przepisy bez glutenu, dania wegańskie i potrawy wegetariańskie. W naszym menu nie brakuje jednak także dobrej ryby, tradycyjnego rosołu i ulubionej wątróbki. Nie wpisujemy się w kulinarne schematy, jemy zdrowo, ale zgodnie z naszą intuicją.

Naturalne kosmetyki

Najlepsze kosmetyki to te naturalne. Przygotowujemy je na bazie ulubionej lawendy, ale dodajemy do nich również olejki, które są największym kosmetycznym skarbem natury.

Copyright Natury Fanki 2021 - Theme by ThemeinProgress

Na tej stronie używamy plików cookie Google, by móc świadczyć Ci usługi, personalizować reklamy i analizować ruch. Informacje o tym, jak korzystasz z tej strony, są udostępniane Google. Korzystając z niej, zgadzasz się na to.OK Więcej informacji
Privacy & Cookies Policy