Letni sernik z truskawkami

Letni sernik z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni. Sięgaj po nie jak najczęściej, ponieważ mają nie tylko rewelacyjny smak, ale również dobroczynny wpływ na zdrowie. Zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, są bogate w witaminę PP, B1, B2, mają duże ilości wapnia, fosforu i flawonoidów. Truskawki to świetna baza do deserów, na przykład ciast. Dzisiaj zapraszam Was na letni deser – sernik z truskawkami. Kolorowy, łatwy w przygotowaniu, apetyczny. Słodki biszkopt świetnie dogaduje się z lekko kwaśnymi owocami tworząc delikatne ciasto, które jest idealne na małe wakacyjne łasuchowanie.

Jak przygotować letni sernik z truskawkami?


Składniki na biszkopt:

  • pół szklanki mąki z kasztanów jadalnych
  • 3 jajka,
  • 1/4 szklanki cukru brzozowego,
  • pół łyżeczki sody,
  • pół laski wanili.

Składniki na masę:

  • 400 g serka homogenizowanego (śmietankowego),
  • 400 g sera twarogowego,
  • 6 szklanek świeżych truskawek,
  • pół szklanki poziomek,
  • pół szklanki jagód,
  • 3 ekologiczne galaretki, najlepiej truskawkowe.

Przygotowanie:

1. Białka ubij, pod koniec ubijania dodaj cukier, a następnie startą na tarce wanilię.
2. Do ubitych białek dodaj po jednym żółtku. Następnie przesiej mąkę i sodę, delikatnie je wymieszaj i dodaj do białek.
3. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz biszkoptowe ciasto około 20 minut.
4. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i zostaw do ostudzenia.
5. Ser twarogowy zmiel 4 razy.
6. Umyj dokładnie owoce, truskawki przekrój na pół.
7. Zmiksuj serek homogenizowany z twarogiem na gładką masę.
8. Rozpuść 1,5 opakowania galaretki w niepełnej szklance wrzącej wody.
9. Do miksowanego sera wlej mocno tężejącą galaretkę, a następnie 2 szklanki truskawek. Truskawki nie powinny być zbyt mocno zmiksowane.
10. Połowę masy serowej wlej na biszkopt, a następnie wyłóż na niego 2 szklanki truskawek.
11. Wlej pozostałą część masy serowej oraz poukładaj resztę truskawek, jagody i poziomki.
12. Ciasto włóż do lodówki do mocnego schłodzenia.
13. 1,5 galaretki rozpuść w 0,5 litra wrzącej wody i pozostaw do stężenia.
14. Tężejącą galaretkę wlej na sernik i pozostaw w lodówce do schłodzenia.

Sernik truskawkowy

5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes