Lemoniada lawendowa

Lawendowa lemoniada

Lawenda to moja ulubiona roślina. Wykorzystywałam ją do wyrobu kosmetyków i przygotowania ciasteczek. A dzisiaj zapraszam Cię na napój z nią w roli głównej. Lawendowa lemoniada jest pyszna. Roślina ta w połączeniu z cytryną, limonką, miętą i cynamonem tworzy niesamowitą kombinację smakową, kombinację idealną na upalne dni. Ponadto lawenda ma właściwości uspokajające i poprawiające trawienie, lemoniadzie nie sposób więc odmówić właściwości zdrowotnych.

Lawendowa lemoniada – przepis

Lemoniadę można przygotować zarówno ze świeżej jak i suszonej lawendy.

Składniki:

  • woda,
  • 1 łyżeczka lawendy
  • 1 cytryna,
  • 1 limonka,
  • 2 laski cynamonu,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • 1 płaska łyżka miodu.
  • opcjonalnie sok z agrestu.

Przygotowanie:
1. Kwiaty lawendy zalej wrzącą wodą (pół szklanki) i zaparzaj pod przykryciem 20 minut.
2. Wodę lawendową przelej do dzbanka i napełnij go zimną wodą.
3. Dodaj cytrynę, limonkę, miętę, cynamon i miód. Można dodać również kostki lodu.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Lawendowa lemoniada
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas przygotowania razem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *