Przepis na chleb owsiany

Łatwy przepis na chleb owsiany

Pajda świeżego upieczonego chleba z masłem. Najprostsze i najlepsze śniadanie na świecie. Taki posiłek będzie jeszcze lepszy, kiedy sam upieczesz pieczywo. Dzisiaj proponujemy przepis na chleb owsiany. Warto sięgać po mąkę owsianą, ponieważ jest źródłem błonnika, witaminy E i wapnia. Regularnie spożywana ma działanie antynowotworowe i redukuje cholesterol. Czy potrzeba Ci więcej argumentów, by przygotować domowe pieczywo? Wypróbuj łatwy przepis na chleb owsiany.

Przepis na chleb owsiany

Składniki:

  • 150 g mąki owsianej,
  • 250 g dobrej mąki orkiszowej,
  • łyżeczka soli,
  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • łyżka pestek słonecznika (lub pestek dyni, garść siemienia lnianego, garść żurawiny),
  • 400 ml wody,
  • 20 g drożdży.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj dużą miskę i lnianą ściereczkę.
  2. Do miski wsyp odważoną ilość jednej i drugiej mąki. Dodaj sól, rozdrobione drożdże i wodę. Wsyp płatki owsiane oraz pestki słonecznika (lub pestki dyni, garść siemienia lnianego, żurawiny).
  3. Wszystko dokładnie zmieszaj, w razie potrzeby dolej wody lub/i mąki.
  4. Przykryj ściereczką i odstaw na noc do wyrośnięcia.
  5. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj ciasto.
  6. Przygotuj keksówkę; posmaruj ją masłem i posyp płatkami owsianymi.
  7. Przełóż ciasto do formy. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
  8. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Piecz chleb przez godzinę.

Dobrze wypieczony chleb powinien łatwo „wyjść” z formy. Tuż po upieczeniu będzie twardy jak kamień, dlatego odczekaj około dwie godziny i dopiero wtedy go pokrój.

Smacznego!

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Chleb owsiany
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Czas przygotowania razem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *