Kokosanki z kaszy jaglanej

Kokosanki z kaszy jaglanej – potrawy oczyszczające i odkwaszające organizm #2

Wśród produktów oczyszczających i odkwaszających organizm nie może zabraknąć kaszy jaglanej. Bogata w łatwo przyswajalne białko, liczne witaminy z grupy B, miedź oraz żelazo jest zalecana anemikom, alergikom i osobom pragnącym poprawić swoją przemianę materii. W poprzednim wpisie z tej serii pisałyśmy o szarlotce na bazie jaglanki, dzisiaj pora na inny deser. Kokosanki z kaszy jaglanej są lekkie, subtelnie słodkie i szybkie w przygotowaniu. To świetna przekąska dla osób, które chcą odżywiać się zdrowo i zafundować swojemu organizmowi detoks.

Zanim przejdziemy do przepisu, warto jeszcze raz podkreślić liczne zalety kaszy jaglanej.

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

  • Zawiera krzemionkę, która dobrze wpływa na włosy, skórę oraz paznokcie.
  • Jest bezglutenowa, dlatego mogą ją jeść alergicy i osoby chore na celiakię.
  • Działa przeciwwirusowo – jest dobrym antidotum na katar i lekkie przeziębienie.
  • Zawarty w kaszy krzem reguluje przemianę materii.
  • Spożywanie kaszy jaglanej odkwasza i oczyszcza organizm z toksyn.
  • Kasza jaglana dobrze sprawdza się jako baza do deserów, ale również np. jako dodatek do mięs.

Kokosanki z jaglanki

Przepis na kokosanki z kaszy jaglanej

Składniki na 35-40 sztuk:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 35-40 orzechów laskowych lub migdałów,
  • 3 łyżki miodu (najlepiej wprost od pszczelarza:)),
  • 250 g wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki dobrego masła (powyżej 80%),
  • drobno posiekane migdały (ilość wedle uznania),
  • drobno posiekana wanilia (ilość wedle uznania),
  • 2 szklanki mleka roślinnego (np. kokosowego).

Przygotowanie:

  1. Obierz orzechy. Kaszę zalej mlekiem i gotuj na niewielkim ogniu aż wchłonie się całe mleko. Co jakiś czas pomieszaj kaszę.
  2. Gorącą jaglankę odstaw na chwilę do przestudzenia. Dodaj do niej miód, ok. 50 g wiórków kokosowych, posiekaną wanilię, migdały i masło. Wszystko dokładnie pomieszaj.
  3. Na talerzyk wysyp resztę wiórków kokosowych. Z masy formułuj niewielkiej wielkości kulki, do środka wkładaj po jednym orzechu laskowym lub migdale. Kulki obtaczaj w kokosie. Odstaw na talerzyk i schłódź w lodówce.

Wskazówki:

Jeśli nie lubisz kokosu, zamiast niego możesz obtoczyć kulki w kakao.

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Kokosanki z kaszy jaglanej
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Czas przygotowania razem
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *