I pomyśleć, że kiedyś nie jadłam kaszy jaglanej 🙂 Dzisiaj nie wyobrażam sobie bez niej mojego menu. To dla mnie zdecydowanie najbardziej uniwersalna z kasz i jeden z podstawowych produktów w kuchni. Na blogu znajdziesz wiele przepisów z jej wykorzystaniem. A w tym wpisie poznasz przepis na kluski jaglane. Proponuję podać je z pieczonym kalafiorem i sosem przygotowanym na bazie tego warzywa. Taki zestaw to oryginalny pomysł na bezmięsny obiad lub smaczną kolację. Tradycyjnie danie nie zawiera glutenu ani nabiału.
Przepis na kluski jaglane
Składniki na 3 porcje:
3/4 szklanki kaszy jaglanej,
2 łyżki oleju,
sól himalajska,
pieprz.
Przygotowanie:
Kaszę przepłucz na sitku. Zagotuj i posól wodę. Wsyp do niej kaszę i gotuj około 8 minut. Ugotowaną kaszę odstaw na chwilę do ostygnięcia.
Do kaszy dodaj olej, sól, pieprz. Wymieszaj masę przy pomocy łyżki. Jeśli chcesz, żeby była bardziej gładka, użyj blendera. Nie jest to jednak konieczne 🙂
W wysokim garnku zagotuj wodę.
Z masy formułuj okrągłe kluseczki.
Wrzucaj do gotującej się wody i gotuj kilka minut, do momentu, kiedy kluseczki zaczną wynurzać się na powierzchnię wody.
Kluseczki najlepiej smakują podawane od razu po ugotowaniu. Możesz je ewentualnie krótko obsmażyć na patelni.
Przepis na pieczonego kalafiora
Składniki:
1 duży kalafior,
2 łyżeczki kurkumy,
sól himalajska,
pieprz,
2 łyżki masła ghee,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego.
Przygotowanie:
Wykrój grube plastry kalafiora. Zacznij od łodygi warzywa, dzięki czemu plastry nie będą się łamać.
Każdy plaster dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami prowansalskimi i kurkumą.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Na patelni rozpuść masło ghee i smaż plastry kalafiora przez około 4 minuty.
Na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia przełóż smażone plastry kalafiora. Piecz przez kwadrans, po tym czasie przełóż plastry na drugą stronę i piecz jeszcze około 10 minut.
Przepis na sos z kalafiora
Składniki:
różyczki kalafiora pozostałe po wykrojeniu plastrów,
1 średnia cebula,
3 ząbki czosnku,
2 łyżeczki kurkumy,
2 plastry imbiru,
1/2 szklanki mleka kokosowego,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka oregano,
łyżeczka masła ghee,
sól himalajska.
Przygotowanie:
Ugotuj kalafiora.
Obierz i pokrój cebulę, czosnek i imbir. Na patelni rozpuść masło. Podsmaż na nim cebulę, czosnek i imbir. Dodaj kurkumę, paprykę i oregano.
Kalafiora zmiksuj z mleczkiem kokosowym, cebulą, czosnkiem, imbirem i przyprawami.
Jeśli sos jest za gęsty, dodaj odrobinę wody. Jeśli zbyt rzadki, zagęść go stałą częścią mleczka kokosowego.
Dosól do smaku.
Wskazówki:
Dobrym dodatkiem do dania jest surówka z kapusty kiszonej.
W wersji wegańskiej masło ghee możesz zastąpić olejem kokosowym.
Na naszym blogu znajdziesz przede wszystkim przepisy bez glutenu, dania wegańskie i potrawy wegetariańskie. W naszym menu nie brakuje jednak także dobrej ryby, tradycyjnego rosołu i ulubionej wątróbki. Nie wpisujemy się w kulinarne schematy, jemy zdrowo, ale zgodnie z naszą intuicją.
Naturalne kosmetyki
Najlepsze kosmetyki to te naturalne. Przygotowujemy je na bazie ulubionej lawendy, ale dodajemy do nich również olejki, które są największym kosmetycznym skarbem natury.
Na tej stronie używamy plików cookie Google, by móc świadczyć Ci usługi, personalizować reklamy i analizować ruch. Informacje o tym, jak korzystasz z tej strony, są udostępniane Google. Korzystając z niej, zgadzasz się na to.OKWięcej informacji
Dodaj komentarz