Klasyczne guacamole

Klasyczne guacamole

Awokado to najbardziej uniwersalny owoc świata. Można zrobić z niego ciasto, masło, sałatkę. Najprostszym sposobem na wykorzystanie awokado są jednak pasty. Dzisiaj zapraszam Cię do degustacji guacamole. Klasyczne guacamole możesz zastosować jako smarowidło na kanapki, dip do warzyw na ciepło i zimno lub sos do przekąsek. Spróbuj! I skorzystaj z właściwości odżywczych awokado.

Klasyczne guacamole

Składniki:

  • 2 średnie dojrzałe awokado,
  • 1/2 łyżeczka soli himalajskiej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki soku z limonki,
  • świeża kolendra,
  • 1 pomidor,
  • odrobina papryczki chilli do smaku.

Przygotowanie:

  1. Owoce awokado umyj, przekrój na pół, obierz i wydrąż pestki. Pokrój je na cząstki i wrzuć do wysokiego naczynia.
  2. Czosnek obierz, posiekaj kolendrę i papryczkę chilli. Wrzuć do blendera.
  3. Umyj i pokrój pomidora. Wrzuć ją do blendera. Dodaj sól i sok z limonki, wszystko zmiksuj.
  4. Udekoruj liśćmi kolendry i jedz na zdrowie!

Wskazówki:

  • Kolendrę możesz zastąpić natką pietruszki.
  • Możesz pominąć dodanie pomidora i papryczki chilli.
  • Limonkę możesz zastąpić cytryną.

Dlaczego warto jeść awokado?

  1. Zawiera zdrowe tłuszcze.
  2. Reguluje ciśnienie krwi.
  3. Jest bogatym źródłem witaminy E, tzw. witaminy młodości.
  4. Jest źródłem kwasu foliowego.
  5. W awokado znajduje się glutation – antyoksydant, który wspiera pracę wątroby.
  6. Poprawia zdolność wchłaniania substancji odżywczych.
  7. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
  8. Jest dobrym źródłem błonnika.
  9. Redukuje poziom cholesterolu.
  10. Zawiera przeciwutleniacze, które mają właściwości przeciwnowotworowe.
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Categories: Przepisy i produkty kulinarne