Ketchup z cukinii do słoików

Ketchup z cukinii do słoików

Cukinia to moje ulubione letnie warzywo. Jest niebywale uniwersalna, można dodać ją nie tylko do leczo, ale także przygotować z niej sałatkę, zupę, placuszki i ciasto. Moim ostatnim hitem jest jednak ketchup z cukinii do słoików. Z racji tego, że unikam octu spirytusowego, który dodawany jest do większości sklepowych ketchupów (nawet tych ekologicznych!), ten przepis jest dla mnie istnym wybawieniem 🙂 Smak cukinii zamykam w słoikach i mogę go kosztować późną jesienią, zimą i wiosną bez żadnych wyrzutów sumienia!

Przepis na ketchup z cukinii do słoików

Składniki:

  • 2 kg cukinii (ze skórką, pestkami i miąższem),
  • 420 g cebuli (waga przed obraniem),
  • 350 g dobrego koncentratu pomidorowego (może być to domowy koncentrat lub np. eko koncentrat),
  • 1 i 2/3 szklanki ksylitolu,
  • 3/4 szklanki octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 2 łyżki soli himalajskiej,
  • świeżo zmielony pieprz (ilość wedle uznania, do smaku).

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyj, obierz, usuń miąższ i pestki. Zetrzyj ją na tarce na grubych oczkach lub bardzo cienko pokrój nożem. Następnie przesyp ją do miski i zasyp solą, pomieszaj. Odstaw na minimum 2 godziny lub na dłużej.
  2. Cebulę obierz, umyj, posiekaj.
  3. Cebulę i cukinię przełóż do wysokiego, dużego garnka, podlej 2 szklankami wody i gotuj około 30-45 minut (do momentu, aż większa część wody odparuje).
  4. Po tym czasie wlej do garnka ocet i gotuj przez pół godziny. Następnie dodaj do cukinii koncentrat i dopraw paprykami. Co chwilę mieszaj i gotuj jeszcze około 10 minut.
  5. Zdejmij garnek z ognia. Zmiksuj cukinię przy pomocy blendera, tak by powstał mus. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Odstaw ketchup do delikatnego ostygnięcia, na małym ogniu zagotuj wodę w dużym garnku.
  7. Przełóż ketchup do słoików, mocno zakręć, owiń kawałkami gazety i układaj w garnku z wodą. Pasteryzuj około 10 minut.
  8. Wyjmij słoiki z wody. Układaj do góry dnem. Kolejnego dnia przełóż słoiki z ketchupem w chłodne miejsce, np. do spiżarni lub piwnicy.

Wskazówki:

  • Ketchup możesz pasteryzować inną wybraną przez siebie metodą.
  • Do ketchupu możesz dodać świeżą paprykę, czosnek lub bazylię.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Categories: Przepisy i produkty kulinarne

  • Agnieszka

    Super przepis, ale polecam wlać mniej octu jabłkowego – 3 szklanki to zdecydowanie za dużo (ja daję ok. 1,5 szklanki). Polecam także dodać surową czerwoną paprykę (3 sztuki, dodać pod koniec – gotować 20 minut).

    • MamaNaEtacie

      Ja też robiłam z papryką, w ogóle uwielbiam ketchup z cukinii i robię w dwóch wariantach: z większą ilością ostrej papryki dla siebie i tylko ze słodką papryką dla syna. Pasteryzuje i siedzi w spiżarni przez całą zimę. Zapasy już na wyczerpaniu, także czekam znów na sezon! 😉

      • To tak jak a u nas! Już zapasy wyczerpane, w tym roku robimy podwójne zapasy :))

  • Agnieszko, dziękuję za czujność, w przepisie miało być 3/4 szklanki. Sposób z papryką na pewno wypróbuję!