Kakaowe muffinki ze śmietanką kokosową

Kakaowe muffinki ze śmietanką kokosową

Kakao i śmietanka to pyszne połączenie. Z takiego zestawienia możesz przygotować kakaowe muffinki. Jedz je nie tylko dlatego, że są smaczne, ale również zdrowe. Kakao wspomaga koncentrację, chroni przed wirusami i chorobami skóry. To nie wszystko – jest także skutecznym afrodyzjakiem! Przysłowiową wisienką na torcie jest w tym przepisie wegańska śmietanka przygotowana z mleczka kokosowego. Jest zdrowsza od jej tradycyjnej wersji, nie zawiera laktozy i kazeiny, więc mogą po nią sięgać osoby na diecie.

Przepis na kakaowe muffinki ze śmietanką kokosową

Składniki na muffinki kakaowe:

(około 8-10 babeczek w zależności od wielkości foremek)

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej,
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej,
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego,
  • 1/2 szklanki ksylitolu,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 3/4 łyżeczki sody,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 150 ml zaparzonego kakao,
  • 2 łyżki kakao.

Składniki na śmietankę kokosową:

  • 1 mleczko kokosowe 400 – 500 ml,
  • szczypta cynamonu,
  • 2-3 łyżki ksylitolu.

Przygotowanie muffinek:

  1. Zagotuj wodę i zaparz kakao. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.
  2. W dużej misce połącz ze sobą suche składniki. Dodaj mleko, ostudzone kakao, ocet i olej.
  3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Formę na muffiny wyłóż papierowym papilotkami. Przelej do nich ciasto (do 3/4 głębokości papilotek).
  4. Muffinki piecz przez 25-30 minut w 180 stopniach. Przed wyjęciem babeczek z piekarnika, sprawdź czy się upiekły przy pomocy drewnianego patyczka.
  5. Po upieczeniu odstaw muffinki do ostygnięcia.

Przygotowanie śmietanki kokosowej:

  1. Mleczko kokosowe schłodź w lodówce. Im dłużej mleczko będzie się chłodzić, tym stanie się gęstsze.
  2. Do wysokiego pojemnika przełóż gęstą część mleczka kokosowego. Dodaj do niego ksylitol (możesz też przygotować z niego cukier puder, wtedy śmietanka będzie miała gęstszą konsystencję).
  3. Mleczko ubij przy pomocy blendera lub miksera.
  4. Do mleczka dodaj ksylitol i cynamon, wszystko zmieszaj delikatnie łyżką.
  5. Schłodzone muffinki udekoruj śmietanką kokosową.

Wskazówki:

  • Zamiast octu możesz dodać do muffinek sok z cytryny.
  • Muffiny możesz udekorować także polewą czekoladową.

 

5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

Categories: Przepisy i produkty kulinarne

  • Waleczna Lisica

    Wyglądają cudownie, na pewno były przepyszne.

    • @Waleczna Lisica To prawda, smakują wyśmienicie 🙂 Szczególnie, jeśli kto lubi kakao 😉