Jak zrobić mleko kokosowe

Jak zrobić mleko kokosowe? Prosty sposób na domowe mleko roślinne.

Jak zrobić mleko kokosowe?

Do zrobienia mleka roślinnego zbierałam się dobry rok. Za każdym razem, gdy miałam je przygotować, znajdowałam pretekst, by odłożyć to na później. Lenistwo zawsze brało górę nad kulinarnymi eksperymentami. Jednak tej wiosny dużo się zmieniło. Odrzuciłam nabiał i chcąc nie chcąc musiałam czymś zastąpić krowie mleko. Na pierwszy ogień poszedł kokos – rajski owoc, który pod szeregiem warstw skrywa mnóstwo wartości odżywczych. Pod twardą skorupą znajduje sie miąższ bogaty w kwasy MCT będące doskonałym źródłem energii dla człowieka. Oprócz tego w kokosie znajdują się spore pokłady błonnika i witaminy B. Warto korzystać z tych dobroci, tym bardziej, że mleko kokosowe jest bardzo proste w przygotowaniu (a ja tak długo zwlekałam!). Wystarczą wiórki kokosowe i woda. Zaopatrz się również w blender, dużą miskę, sitko i łyżkę. Mleczko możesz przechowywać w szklanej butelce lub słoiku.

Jak zrobić mleko kokosowe – patent na domowe mleko roślinne

Składniki:

  • 1 szklanka wiórek kokosowych (kupując wiórki, dokładnie przeczytaj etykietę, najlepsze będą wiórki bez zbędnych dodatków, polecam wiórki kokosowe z Lidla – Belbake Coconut),
  • 4 szklanki wody (może być mineralna niegazowana, ale nie jest to konieczne, możesz użyć też zwykłej wody).

Przygotowanie:

  1. Wiórki przesyp do szklanki.
  2. W garnku podgrzej 4 szklanki wody (nie może być wrząca!).
  3. Do wysokiej miski wsyp kokos, zalej 2 szklankami wody, zmiksuj przy pomocy blendera.
  4. Przelej mleczko przez sitko. Pomagając sobie łyżką odcedź kokos. Odstaw powstałe mleko na bok.
  5. Kokos, który pozostał zalej kolejnymi 2 szklankami wody. Zblenduj i odcedź.
  6. Przelej mleczko do słoika. Przechowuj w lodówce.

Wskazówki:

  • Mleko możesz przechowywać w lodówce 4-5 dni.
  • Jeśli masz taką możliwość, zamiast gotowych wiórek kokosowych użyj samodzielnie startego kokosu.
  • Do przygotowania mleka w zupełności wystarczy ręczny blender.
5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

Categories: Przepisy i produkty kulinarne

  • Ada

    Zabieram się do zrobienia mleka kokosowego i zabrać się nie mogę! Zapisuję przepis i postaram się z niego skorzystać już w przyszłym tygodniu 🙂

  • Ola

    Ten przepis nie ma nic wspólnego z prawdziwym mleczkiem kokosowym. Wiórki kokosowe nie maja nic wspólnego z kokosem i jego miąższem a już na pewno nie maja witamin, które ma prawdziwy kokos. Polecam wyjazd do krajów gdzie ludzie w domach robią mleczko kokosowe z prawdziwych kokosow nim zacznie Pani wmawiać ludziom jak to taką chemią zastąpi sie nabiał.

    • Pani Olu, nie będę czekać z piciem mleka kokosowego do czasu aż uzbieram pieniądze na zagraniczne wojaże. Świetnie, że miała Pani taką sposobność i dzięki temu stała się Pani specjalistką od kokosu. We wpisie jest wskazówka, by w miarę możliwości użyć prawdziwego kokosu i samodzielnie przygotować wiórki. Żyjemy jednak w Polsce i owoc kokosu nie zawsze jest dostępny w sklepach. Według nas dobrą alternatywą są wiórki o porządnym składzie. Pani może mieć inne zdanie…