Jak zrobić krem z lawendy i róży

Jak zrobić krem z lawendy i róży?

Jak zrobić krem z lawendy i róży?

Dzisiaj przygotowałyśmy dla Was przepis na kwiatowo-ziołowy krem. Do jego wykonania użyłyśmy jedynie naturalnych składników. Krem nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów, a kwiaty i zioła pochodzą z naturalnych upraw. Nasz krem idealnie nadaje się na popękaną skórę warg, rąk, pięt czy łokci. Można użyć go również na poparzenia słoneczne. Zapewnia skórze nawilżenie, chroni ją przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, a także przywraca jej elastyczność i świeżość. Krem doskonale się rozprowadza i wchłania.

Krem ziołowo kwiatowyW skład kremu wchodzą płatki róży, rumianek oraz lawenda.

Płatki róży są bogate w wiele cennych witamin, pierwiastków, flawonoidów oraz olejków eterycznych. Róża znakomicie wpływa na stan skóry, łagodzi podrażnienia, leczy stany zapalne oraz trądzik. Ponadto uelastycznia ją i ujędrnia. Świetnie sprawdza się przy cerze wrażliwej i dojrzałej, ponieważ działa nawilżająco i wygładzająco.

Lawenda pozostawia skórę głęboko nawilżoną, gładką i zrelaksowaną. Ogromną zaletą tej rośliny są właściwości antyseptyczne, które są stosowane w leczeniu trądziku. Kwiat lawendy pomaga w gojeniu się ran i niesie ulgę spierzchniętej skórze. W lawendzie znajduje się bardzo duża ilość garbników, soli mineralnych, fitosteroli, kwasów organicznych oraz witamin C i A, które mają rewelacyjne działanie na naszą skórę.

Rumianek ma silne działanie przeciwbakteryjne, dzięki czemu idealnie sprawdza się przy cerze skłonnej do wyprysków. Rumianek zawiera azulen, który korzystnie działa na uszkodzoną skórę. Obfituje także we flawonoidy czyniące skórę młodą. Bogaty jest również w sole mineralne i kwasy organiczne.

Jak zrobić krem do twarzy i nie tylko?

Składniki:

  • 3/4 dużego słoika płatków róży,
  • jedna wiązanka bukietu lawendy,
  • 3/4 dużego słoika kwiatu rumianku,
  • olejek ryżowy lub kokosowy,
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • 2 łyżki wosku pszczelego.

Ważne: Podana ilość kwiatów wystarcza na jeden wyciąg. Będziesz potrzebować 4 takie porcje.

 

Przygotowanie:

  1. Do naczynia wlej 2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (najlepiej ekologicznej) do tego dolej taką samą ilość oliwy ryżowej lub oleju kokosowego. Obie oliwy dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotuj trzy duże słoiki i każdy z nich napełnij 1 szklanką wody.
  3. Do osobnego słoika wsyp świeże i rozdrobnione płatki róży, lawendę i rumianek.
  4. Podgrzej zmieszane oliwy do temperatury ok. 38 stopni , a następnie zalej zioła w trzech słoikach.
  5. Codziennie potrząsaj każdy słoik oraz lekko podgrzej. Po 5 dniach, zioła przecedź, a uzyskaną oliwę ponownie zalej świeżo nazbieranymi kwiatami.
  6. Postępujemy tak przez około 20 dni, aż do momentu kiedy esencja pozbędzie się zapachu oliwy. Proces ten można przedłużyć do 1,5 miesiąca. Im dłużej, tym lepiej.
  7. Następnie podgrzej esencję do temperatury 55 stopni, dodaj 2 łyżki drobno posiekanego pszczelego wosku i intensywnie mieszaj do rozpuszczenia wosku. Krem powinien mieć jednolitą konsystencję (bez grudek).
  8. Tak przygotowany krem rozlej do niewielkich słoiczków, zakręć i przechowuj w ciemnym miejscu.

Wskazówki:

  • Kwiaty powinny pochodzić z plantacji, które podczas uprawy nie stosują sztucznych nawozów. Jeżeli będziesz mieć problem ze znalezieniem świeżej lawendy, możesz zastąpić ją innym ziołem lub kwiatem np. geranium.
  • Kwiaty róży, rumianku i lawendy zbierz przed południem w słoneczny dzień.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *